349
Benkő Samu: Kemény Zsigmond naplója
Elérhető könyvtárunkban

benko-samu-kemeny-zsigmond-naploja

Kemény Zsigmond a magyar regény XIX. századi történetének kiemelkedő írója, hozzá segít közelebb kerülni 1846-ban papírra vetett Naplója, amelyet Benkő Samu tett közzé kötetben, először 1968-ban, majd 1974-be, a Magyar Helikon Kiadónál Budapesten.

Alig néhány hét az az idő, amelyet átfog (1846. július 27-től augusztus 19-ig), de ez is elég ahhoz, hogy belehelyezzen a magyar (és erdélyi) reformkor eseményeinek sűrűjébe, amikor a polgári átalakulás eszméi rendre tettekké válnak.

A Napló korát a kötetet sajtó alá rendező Benkő Samu átfogó tanulmánya teszi mélyebben megismerhetővé: végigkövetve a fiatal Kemény személyiségének formálódását a nagyenyedi Bethlen Kollégiumban olyan nevelők keze alatt, mint Szász Károly vagy Köteles Sámuel, majd a politikai szereplés porondjára lépő fiatal publicistát Wesselényi és Széchenyi körében.

A magyar reformkornak a Naplóban szereplő megannyi személyiségéről a kötet jegyzeteiben kapjuk meg azokat a támpontokat, amelyek az olykor futó megjegyzések elmélyültebb megismeréséhez segítik hozzá a mai olvasót.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.12.02