504
Alternatív zene: Eva Cassidy - Songbird
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

eva-cassidy-songbird

Eva Cassidy egyike azoknak a művészeknek, akik haláluk után váltak ismertté. Az egyik neves angol lap generációja egyik legnagyszerűbb hangjaként jellemezte. Evához számos műfaj állt közel, leginkább azonban a jazz, a blues és a gospel zenei irányzatokat érezte magáénak. 1963. február 2-án született Washingtonban, és már egészen kicsi korában elkezdett a zene iránt érdeklődni. Édesapja tanította meg gitározni, testvéreivel (Anette, Margret, Dan) hamarosan családi együttest alapítottak, tinédzserként pedig számos baráti együttesben is énekelt. 1986-ban megismerkedett Chris Biondoval, aki bátorította és segítette őt, 1990-ben közösen alapították meg az Eva Cassidy Bandet, amellyel rendszeresen felléptek az amerikai fővárosban.

Az 1990-es évek elején készítette el első stúdiómunkáját, és szalagra vették a The Other Side című, Chuck Brownnal közös lemezét. Eva karrierje ekkor kezdett el felfelé ívelni, igazán ismert azonban csak szülővárosában lett. Hangja számos lemezkiadó cégnek elnyerte a tetszését, de mind azt kívánta tőle, hogy kötelezze el magát egyetlen zenei stílus mellett, ezt azonban Eva teljesen lehetetlennek tartotta, így elutasította az ajánlatokat. Elkészítette saját repertoárját, amely azokból a híres dalokból állt, melyek inspirálták őt. Jórészt innen, az általa előadott ismert szerzeményekből emlékszik rá a közönség.

Eva hangját számos fellépésén rögzítették Annapolisban és Washingtonban, innen és stúdiómunkákból maradt ránk az a kevés, amelyet hátrahagyott. 1996-ban elkészítette a Live at Blues Alley című albumát, amelyről a Washington Post a következőket írta: „Eva bármit el tud énekelni, amit akar, és mindegyik dala úgy hangzik, mintha más zene nem is létezne”. Utolsó fellépése 1996 szeptemberében volt, ahol előadta többek között a What a wonderful world című számot is. 1996. november 2-án rákban halt meg. Halála óta számos lemezét kiadták, amelyek összesen több mint 4 millió példányban fogytak el. A 10 dalt tartalmazó Songbird 2001-ben első helyen zárt az angol toplistán.

Tracklist:
01. Fields of Gold
02. Wade in the Water
03. Autumn Leaves
04. Wayfaring Stranger
05. Songbird
06. Time Is a Healer
07. I Know You By Heart
08. People Get Ready
09. Oh, Had I a Golden Thread
10. Over the Rainbow

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.11.20