382
John Green: Alaska nyomában
Máthé Norbertné ajánlata

john-green-alaska-nyomaban

Később a lakószobák felé tartottam Alaskával. A kabócák egy hangból álló dalukat zümmögték, mint otthon Floridában. Miközben átvágtunk a sötétségen, egyszer csak hozzám fordult.
- Amikor éjszaka sétálsz, nem érzed néha úgy, hogy libabőrös leszel, és akármilyen szégyenletes ostobaság, szeretnél villámgyorsan hazaszaladni?
Túl bensőségesnek tűnt közölni a dolgot egy vadidegennel, ennek ellenére bevallottam neki.
- De igen.
Egy pillanatig nem szólt semmit, aztán megragadta a kezemet, és azt suttogta:
- Fuss, fuss, fuss, fuss, fuss!
Majd nekiiramodott, és húzott maga után.

Első pia. Első balhé. Első csaj. Utolsó szavak. A tizenhat éves Miles Haltert elbűvölik a híres emberek utolsó mondatai, és unja otthoni biztonságos életét. A középiskola után rábeszéli szüleit, hogy írassák be egy bentlakásos iskolába, mert abban bízik, ettől talán megváltozik addigi unalmas élete. Itt ismerkedik meg Alaska Younggal, az okos, vicces és halálosan szexi lánnyal, valamint Chippel, az ösztöndíjas zsenivel, aki kollégiumi szobatársa lesz. Százhuszonnyolc nap alatt Miles élete gyökeresen megváltozik, miközben Alaskát önpusztító viselkedése a végső tragédia felé sodorja.

John Michael Green 1977-ben született az amerikai Indianapolisban. Az orlandói Lake Highland Preparatory School és a birminghami Indian Springs School diákja volt; később utóbbit választotta első, Alaska nyomában című regénye helyszínének. 2000-ben diplomázott a Kenyon College-ban, angol és vallási tanulmányok szakokon. Episzkopális lelkésznek készült, de a kórházban szerzet tapasztalatok és az életveszélyes betegségekben szenvedő gyerekek arra inspirálták, hogy író legyen, és később megírja a Csillagainkban a hibát. Több évig élt Chicagóban, ahol kiadói asszisztensként és termelési szakértőként dolgozott a Booklist folyóiratnál, miközben az Alaska nyomábant írta. Első könyvében komoly szerepet kap a filozófia és a vallás. Nagyon fontos kérdéseket feszeget, mint például, hogy mi az élet értelme, mi lehet a halál után, miből meríthet reményt az ember, helyrehozhatók-e a hibáink.

- Az összes könyvet elolvastad a szobádban?
Felnevetett.
- Jaj, nem. Talán a harmadán jutottam túl. De mindet el fogom olvasni. Életem könyvtárának hívom. Kiskorom óta minden nyáron elmentem a helyi használt holmik kiárusítására, és megvettem az összes érdekesnek látszó könyvet. Így aztán mindig lesz mit olvasnom. De annyi minden más dolog van: dohányozni, szeretkezni, hintázni. Ha majd megöregszem, és unalmas leszek, több időm lesz olvasni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.11.17