540
Nagy Imre (szerk.): Csapodi tükör
Bedő Mónika ajánlata

nagy-imre-csapodi-tukor

Nem kis feladatra vállalkoztak a Csapod-barátok Egyesületének tagjai. A vezetőség úgy döntött, hogy egy kötetben megörökíti a község múltjának történetét. Végül Csapod község önkormányzatának kiadásában, Nagy Imre szerkesztésében 2020-ban megjelentették a kötetet, mely az utókor számára összefoglalja a település történetét, bemutatja a község népszokásait, a legfontosabb környezeti és épített értékekeit, továbbá a falu jelenlegi életét.

A hat fejezetből álló kötet szerzői – Bella Józsefné, Cseh Jánosné, Csiszár Jenő, Horváth Lajos, Nagy Imre, Szukhentrunk Imre – az egyesület tagjai. Az első fejezet ismerteti a falu történetét napjainkig. A következő bemutatja a valláshoz köthető népszokásokat, a mindennapi életen, munkán keresztül az egyházi ünnepekig. Ezután megismerhetjük az iskola történetét a kezdetektől egészen a megszűnéséig, 2013-ig.

A következő fejezet a környékbeli erdők növény- és állatvilágáról ad részletes leírást, majd az Épített emlékek címűben barangolhatunk a község ismert és kevésbé ismert épületei között. Ebben olvashatunk többek között a templom és plébánia épületének történetéről, a faluban és a templomkertben felállított kőkeresztekről. Végül az utolsó fejezetben bepillantást nyerhetünk a falu életébe az egyesületek, klubok működése által.

A több mint 300 oldalas, rengeteg színes képpel illusztrált kötet végén mellékletek találhatók, melyek levéltári dokumentumokat, adattárat, sajtócikkeket tartalmaznak ‒ közöttük csapodi ételrecepteket is, melyeket nagyszülőktől jegyeztek le az itt élők.

A kiadvány címének megfelelően tükrözi Csapod múltját, jelenét és az itt élők jövőbe vetett hitét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.11.10