385
Alice Csodaországban
Polczer Adél ajánlata

alice-csodaorszagban

Tim Burton filmjeinek ereje a bizarr látványvilágban, sajátos meseszövésben, vizualitásra koncentráló képi világban rejlik.

2010-ben Lewis Carroll 1865-ös gyermekirodalmi klasszikusához nyúlt, de nem egyszerű adaptálásra vállalkozott. Alice a filmben immár esküvőjére készülődik, a felnőtté válás küszöbén álló nagylány. Visszatér a kislányként megismert különös világba, hogy újra találkozzon gyerekként megismert különös barátaival: a Kalapossal, Nyalka Nyúllal, Vigyori Úrral, Bölcselővel és a különös ikerpárral, Tutyikával és Mutyikával. A lány fantasztikus utazásba kezd Csodaországban, melynek legfőbb célja a zsarnok Vörös Királynő uralmának megdöntése.

Mia Wasikowska tökéletes Alice szerepére, Helena Bonham Carterről nem is beszélve. Digitálisan megnagyobbított fejével, üvegtörő rikoltozásaival, szemöldök ráncolásával hibátlan Vörös Királynő, Johnny Depp Kalapos alakítása is kétségkívül profi. A rendező színes fantáziavilágot álmodott meg Csodaországnak, az eredeti mese szürreális képeit felhasználva ki is bővítette azt. A bizarr képi világ mellett a fanyar szójátékok, a különös nyelvi humor szintén hasonlít az eredeti meseregényhez.

A történeti hűséget nem lehet számonkérni a filmen, az eredeti mű szellemiségét azonban igen: a főhős ugyanaz a talpraesett, kíváncsi lány, aki barátaival nagy dolgokra képes. A mozi önfeledt szórakozást nyújt gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.30