386
Raymond Chandler: Asszony a tóban
Szabó Szilvia ajánlata

raymond-chandler-asszony-a-toban

Raymond Chandler a krimiírás kiemelkedő személyisége, a noir sötét hangulatának egyik legjobb tolmácsa. 

Az 1944-ben irt Asszony a tóban (Lady in the lake) cimű regény méltó írója hírnevéhez. Philip Marlowe, a cinikus magándetektív elfogad egy újabb megbízást. Egy befolyásos úriember, bizonyos Mr. Kingsley eltűnt feleségét, Crystalt kell megkeresnie. Nyomként egyedül egy távirat maradt utána, mely szerint egy bizonyos Chrisszel lelépett Mexikóba. Hát ez bizony nem sok, de fáradhatatlanul cinikus nyomozónk azért nincs ötletek híján.

A perzselő nyári hőségben, bár szakad róla az izzadság, leutazik San Bernardinóba, a Kingsley házaspár nyaralójához. Itt találkozik a volt veterán Bill Chess-szel, a nyaraló rendbentartójával, aki pontosan emlékszik Mrs. Kingsley utolsó ott töltött napjára, ugyanis azon a napon hagyta el szeretett felesége, Muriel. Miközben a két férfi sétál a festői szépségű, fenyvesekkel körülölelt tónál, a nyomozó egy furcsa dologra lesz figyelmes a mólónál. Miután egy kő és Chess segítségével sikerül a vizet némiképp felkavarni, egy női holttest kerül elő, akiben Bill felismeri Murielt.

Úgy néz ki, a "nem tudok veled élni" felirat a nő búcsúlevelében nem azt jelentette, hogy lelép. Az események további menetéről azonban talán bölcsebb dolog hallgatni, hiszen mégiscsak egy krimiről van szó, amelyben nem igazán szabad lelőni a poént. Legyen elég annyi, hogy a Chandlertől megszokott fordulatokkal tarkított, egyesek szerint már-már túlbonyolított történetet kapja az olvasó. A regény legfontosabb jellemzőjéről azonban még nem ejtettem szót: ez pedig a hangulat.
 
Előadja:  Galambos Péter
Teljes játékidő: 425 perc
Formátum: MP3


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.30