741
Baranyai Lenke: A Barthodeiszky család története
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

baranyai-lenke-a-barthodeiszky-csalad-tortenete

A Beleden túlmutató Barthodeiszky család története rendkívül gazdag képanyaggal, levelekkel színesítve.

Dr. Baranyai Lenke történelemtanár, helytörténész már három kötetet is megjelentetett Beled település történetéről (Kultúrtörténeti böngésző a Rábaköz és Beled történetéhez a kezdetektől 1945-ig; Múltunk tükörcserepei 1945-től 1960-ig; Beled hideg napjai 1944-45).

A 2020-ban megjelent legújabb, immár nyolcadik könyve is szülőhelyéhez kötődik. A beledi neoreneszánsz Barthodeiszky kastély jól ismert a helyiek körében, melynek Barthodeiszky Antal volt az építtetője, és 1890-re készült el. Az egykori tulajdonosok leszármazottja révén a szerző értékes forrásokra tett szert, majd több éves kutatásba fogott, melynek eredménye a most megjelent kötet. A 17. századtól kezdődően, többek közt bemutatja a morva eredetű család magyarrá válását, az 1848/49-es szabadságharcban való részvételét, majd a 20. századi hanyatlását.

A 18. század végén és a 19. század közepén a család jelentős birtokot szerzett Sopron vármegyében Mihályi, Vasvármegyében a Répce menti Lak és Zala megyében Zalavég központtal.

A könyv külön fejezetben tárgyalja a család Mihályihoz kötődő tárgyi és szellemi emlékeit, majd bemutatja a Barthodeiszkyek répcelaki ágát. A legrészletesebb a beledi ágat bemutató fejezet, melyet a kastély utolsó lakóinak és az épület sorsának (1941-1950) története zár.

Figyelemre méltó a kötet rendkívül gazdag képanyaga, a szerző a családi gyűjtemény fényképeiből, leveleiből is bőven közöl. A kötet végén a függelékben például a mihályi, kisfaludi, laki, csánigi, vadosfai, végedi Barthodeiszky-birtokok 1843-as összeírásából, vagy Salamonfay Nándor 1944-től 1967-ig vezetett naplójából olvashatunk részleteket.

A könyvben bemutatott család története szorosan összeforrt az érintett településekkel, így bátran ajánlható a helytörténeti kutatók számára is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.27