454
Fábián Janka: A könyvárus lány
Bitai Judit ajánlata

fabian-janka-a-konyvarus-lany

Fábián Janka új kötete Magyarország 20. századi történelméről szól a hétköznapi emberek sorsán keresztül.

A főszereplő a tizenéves Julcsi, egy hányatott sorsú család lánya, akik az ötvenes évek Magyarországán „osztályidegenként” próbálnak boldogulni. Édesanyja elszegényedett arisztokrata család sarja, édesapja egy falusi kántor tanár fia. Szerény körülmények között élnek, a rendszerrel szembeni kritikus hozzáállással, és emiatt a besúgóktól való folyamatos rettegésben telnek napjaik. A kislány igazi könyvmoly és lelkes könyvtárlátogató, ez segíti szellemi kiszabadulását a mindennapi nyomasztó légkörből. Számára ez az igazi biblioterápia. :)

Julcsival együtt beleélhetjük magunkat az ötvenes évek első felének feszült hangulatába, mely végül elvezet az 56-os forradalomig és az azt követő rövid szabadságharcig. A kislány részese lesz az eseményeknek, majd miután tragikus körülmények között elveszíti szüleit, kedvenc könyvtáros nénije segítségével és vele együtt Bécsbe, majd onnét Amerikába menekül ott élő rokonaihoz.

Az „új világ” hatalmas kontrasztja magyarországi életének: nagy autók, televízió, modern zene, jólét… csak ámul és bámul. Nagyon érzékletesen mutatja be az írónő ennek a korszaknak Amerikáját, természetesen itt is részesei lehetünk a kor történelmének (pl. elnökválasztás).

Igazán akkor találja meg a helyét Julcsi, amikor egy kis könyvesboltban kezd el dolgozni. Egy kis barátságos, kuckós helyen, melyben a könyvek árusítása mellett kapcsolatok is szövődnek… A kislány nagy álma, hogy egyszer saját könyvesboltja lehessen. Hogy ez sikerül-e, valószínűleg a november közepén megjelenő, Julie könyvkuckója című második kötetből derül majd ki.

A szöveg könnyen, gyorsan olvasható, mégis igényes, látszik, hogy az írónő alapos történelmi háttérismeretekkel rendelkezik (Fábián Janka tagja a Magyar Történelmiregény-írók Társaságának).


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.27