366
Renée Holler: Az Akropolisz árnyékában
Sulyok Attiláné ajánlata

renee-holler-az-akropolisz-arnyekaban

Az Akropolisz árnyékában mindvégig izgalmas, feszültséggel teli regény az ókori Athén utcáin a kisiskolások számára.

A Történelmi Tetthelyek sorozat negyedik kötete egy kitűnő, rejtvényes krimi az ókori Athénból. A történet az Angliában élő, író-fordító Renée Hollernek köszönhető, de ne feledkezzünk meg Anne Wöstheinrich-ről sem, aki a fantasztikus rajzokat készítette hozzá – a grafikus már sok gyermek- és ifjúsági könyvet illusztrált.

Ebben a kötetben bepillantást nyerhetünk az ókori Athén virágkorába, amely Periklész nevéhez fűződik – izgalmas történetünk ekkor játszódik. A peloponnészoszi háború alatt járunk, Athén és Spárta küzdelmének idején: a görög városállam hangulatát és kikötőjét, Pireuszt ismerhetjük meg közelebbről, ahol két fiú veszélyes nyomozásba kezd. Sorra tűnnek el a gyerekek, valószínűleg rablás áldozataivá válnak, főszereplőink pedig elhatározzák, hogy kiszabadítják őket. Vajon sikerül-e nekik, vagy magukat is nagy bajba sodorják? Addig keresgélnek, amíg mindig találnak valakit, aki segíteni tud rajtuk. Kiderül, hogy ugyanarról az eseményről az emberek másképp mesélnek, nem ugyanazt őrzi meg az emlékezetünk. Vagy csak másképp akarunk rájuk visszagondolni?

A görög gyerekek életük első éveit anyjukkal és dajkájukkal töltötték. Hat- vagy hétesztendős koruktól iskolába kellett járniuk, ahol megtanultak írni-olvasni, majd hosszú szövegeket is kívülről. A jómódú polgárok paidagógoszt fogadtak fiaik mellé, aki mindenhova elkísérte őket. A lányok szellemi nevelését elhanyagolták, ők otthon a háztartás csínját-bínját sajátították el.

Minden fejezetben találhatunk egy-egy érdekes rejtvényt, melyek közelebb viszik hőseinket a rejtély megoldásához. Közben pedig az olvasót is próbára teszik, mintha ő maga is a fiúkkal együtt nyomozna. S ha végül valaki nem tudná megfejteni ezeket a próbákat, a könyvben ott van a megoldás is. Eközben sokat lehet észrevétlenül tanulni az ókori Athénról, s ha valamit mégsem értene a kis olvasó, akkor a könyv végén megtalálhatja a rövid, velős magyarázatát az adott kifejezésnek. Egy kiváló, részletes rajz pedig bemutatja az athéni Agora (piactér), a város szívének jellegzetes épületeit is.

A történetbe az írónő beleépítette a kr.e. 431-ben történt teljes napfogyatkozást is, a hirtelen bekövetkező nappali sötétséget, mely az akkor élő embereket hatalmas félelemmel töltötte el. Úgy gondolták, hogy az istenek megbüntették őket. Egyedül Anaxagorasz adott tudományos magyarázatot a jelenségre, amelyért elítélték és száműzték a városból.

Az Akropolisz árnyékában mindvégig izgalmas, feszültséggel teli regény a kisiskolások számára. A Naphegy Kiadó Történelmi Tetthelyek sorozatának előző részei a Veszély a Santa Marián, a Mentsük meg a fáraót és a Nyomozás a Nílus partján, melyek az ókori Egyiptomba és Kolumbusz Kristóf hajójára, a felfedezések világába viszik el képzeletben a kis olvasókat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.20