362
Sarah Baxter: Szent helyek - spirituális kalauz
Vass György ajánlata

sarah-baxter-szent-helyek-spiritualis-kalauz

A könyv spirituális útikalauz. Különleges, lélekorientált, megrendítő élményeket ígérő úticélok tárulnak fel benne. Huszonöt spirituális hatású és jelentőségű természeti szépséget, ill. ősi kultikus helyet ismerhetünk meg a kötetben Sarah Baxter neves és népszerű újságíró élvezetes, személyes beszámolókkal színesített, vezetői beavatásával. A szerző, mielőtt írói pályára lépett volna, bejárta – az utazás és a különös tájak iránt érzett szenvedélyét követve – szinte az összes földrészt.

Egy spirituális helyen járva nem csupán a ritka különleges földtani helyszínt vagy a nem hagyományos kivitelezésű építészeti megoldást csodáljuk meg, hanem a terep vagy az építőanyag mögött megláthatjuk és érzékelhetjük a történetet is. Felfedezhetjük mögötte a misztikumot, s szinte kapcsolatot teremthetünk elmúlt idők szereplőivel és eseményeivel. Igazából nem az számít, hogy miben hiszünk, hanem, hogy ezek a szent helyek mit jelentettek az előttünk élőknek.

Ezek a helyek nem feltétlenül szebbek, lenyűgözőbbek vagy szokatlanabbak, mint sok más magával ragadó hely a világban, hanem csak valamiért (és így valamivel) fontosabbak azoknál. Ahogy maga a szerző írja: „… a kegyelem terhét, őseink tiszteletét hordozzák. Milliárdnyi remény és ima súlya nehezedik ezekre a helyekre”. Mert bizonyos helyek élménye beszivárog a tudatba, átszűrődik a lelken és befészkeli magát a szívbe. Mélyre, nagyon mélyre hatolnak. És ez a lényeg. Mert szembesülünk, önmagunk tükre előtt állunk, átlépjük a határt, s megnyílva a téridőn feltesszük a kérdéseket. Akár az élet értelmével kapcsolatban is. Mert már egy egészen más hullámhosszra hangolódtunk.

Vegyük sorra mind a 25 természet alkotta vagy emberkéz építette kultikus helyet: Szent Jakab-út (El Camino), Córdobai nagymecset (La Mezquita), Iona szigete, Avebury, Mont-Saint-Michel, Lourdes, Wittenbergi vártemplom, Olümposz, Szent Katalin-kolostor, Templom-hegy és Jeruzsálem óvárosa, Kiotó, Svedagon pagoda, Ádám-csúcs, Váránaszi és a Gangesz, Kajlás-hegy, Reinga-fok, Uluru, Kráter-tó, Mauna Kea, Ördögtorony, SGang Gwaay, Teotihuacan, Saut dEau, Titicaca-tó, Húsvét-sziget.

Az összes szent hely néhány oldalas bemutatása élvezetes stílusú, személyes hangú, további elmélyülésre inspiráló útikalauz. Minden különlegességre vágyó olvasónak, de különösen a téma iránt fogékony befogadónak feltétlenül ajánlott mű. Egyszerre szellemi és lelki táplálék.

A Harry és Zanna Goldhawk művész házaspár egyszerűségükben is megkapó – a kultikus helyek sajátos és különleges nyugalmát kifejező – rajzos illusztrációi még közelebb viszik az olvasót a szent helyek talán megfejthetetlen titkaihoz. E szinte lélegző képek rásegítően kifejező vizuális lenyomatai az adott hely kisugárzó hatásának és egész világának. Mindent egybevetve: gondolatban szinte már készülünk is a lélekemelő utazásra.

Az utazás előtt a szerző szavaival zárjuk ajánlónkat: „Ez a könyv maroknyi ilyen több-mint-aminek-látszik típusú tájra, varázslattal, titokkal terhes és kegyelemtől harmatozó helyre repít… Az anyatermészet sok fontos zarándok- és erőhelyet kínál. Sőt, néhány alkotása olyan természetes és átható energiát áraszt, hogy képtelenek ellenállni neki az emberek. Bizonyos hegyek köré teljes mitológiai rendszerek épülnek, egyes tavakról azt beszélik, hogy egész civilizációknak adtak életet, és vannak folyók, amelyeket egyenesen az élet forrásának tartanak.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.13