437
A Rábaköz települései
Vargáné Blága Borbála ajánlata

a-rabakoz-telepulesei

Rábaköz a Kisalföld egyedi jegyekkel rendelkező tájegysége. Évezredes múltja van, az Árpádok óta lakott terület, ezért az itt élőkben erős a szülőföldhöz kötődés. A helyiek és az innen elszármazottak egyaránt büszkék rábaközi gyökereikre. Az utóbbi időben ez a tájegység fejlesztési célterületté vált. A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnek köszönhetően megfogalmazódott a térség jövőképe, a további fejlődés irányai.

Ez a kiadvány ismerteti a tájegység fejlesztésére vonatkozó projekt specifikus céljait, az ennek érdekében létrejött együttműködéseket, a várható gazdasági hatást, illetve a már megvalósult eredményeket. Az értékteremtő, értékmentő munkának és a turisztika fellendítésének részét képezi, hogy ebben a könyvben – mely egy válogatás a rábaközi kincsekből – a hagyományokat, a tájegység meghatározó látnivalóit teszik elérhetővé, ismertté.

A néprajzi Rábaköz 64 települést foglal magában, ezeket mutatja be a kötet alfabetikus sorrendben. Minden helység esetében szerepelnek bizonyos alapadatok: az önkormányzatának neve, postacíme, e-mail-címe, honlapjának webcíme és a jelenlegi polgármester neve. Ezután következik a település rövid története (pl. nevének eredete, a hely keletkezésének ideje stb.), majd a helyi nevezetességek kiemelése. Többségében egy-egy települést két oldalon ismertetnek, a történet mellett képek láthatók, melyek felvillantanak valamit a hely látványvilágából, különleges értékeiből.

Jó lapozgatást a rábaközi települések ékességeinek tárházában!


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.10.06