365
Ed Mcbain: A 87-es körzet: Éjszakai ügyelet
Galambos Krisztina ajánlata

ed-mcbain-a-87-es-korzet-ejszakai-ugyelet

Ed McBain New Yorkban született 1926-ban Salvatore A. Lombino néven. Már egészen fiatalon foglalkozott írással, igazi áttörést azonban az 1954-es esztendőben Evan Hunter néven megjelent Tábladzsungel című regényével ért el, mely tanárként szerzett tapasztalatain alapul. Ez a könyv rögtön felhívta magára a figyelmet: őszintén beszélt a nagyvárosi bűnözésről és a közoktatás akkori, lesújtó helyzetéről.

A könyvből készült film elindított egy rock & roll hullámot a Rock Around the Clock című dallal, melyet Bill Haley adott elő zenekarával. E sikernek köszönhetően három krimire szóló szerződést köthetett. Attól tartva, hogy az Evan Hunterként már megalapozott irodalmi elismertségét a krimik majd aláássák, álnevet választott bűnügyi történeteket publikáló „énjének”, így jelent meg a műfajban Ed McBain.

Az első, ezen a néven kiadott regénye, a Halj meg, zsaru! (1956) azonnal sikert aratott, és film is készült belőle. Célja az volt, hogy egy bűneset megoldását minél hihetőbben, valóságszerűbben tálalja az olvasónak. Ekkoriban szokatlan módon egy egész nyomozócsoportot szerepeltetett egy fiktív városban, ez lett a 87-es körzet, mely a szerző legismertebb, legfontosabb hozzájárulása a krimi műfajához.

Ed McBain rendőrsorozatának egyik darabját különleges előadásmódban hallgathatjuk: a CD-n három rapper olvassa fel az Éjszakai ügyelet című novellát, amely New Yorkban, a 87. körzet rendőrkapitányságán játszódik.

Előadja: Ganxsta Zolee, LL Junior, Qka MC
Teljes játékidő: 74 perc
Formátum: 1 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.09.18