339
Harcsás Judit - Kovácsné Bognár Ilona: Réteskönyv
Vargáné Blága Borbála ajánlata

harcsas-kovacsne-bognar-reteskonyv

A Dél-Alföldön már a 16. században sütöttek rétest. Manapság sokak számára a nagymamájuk keze munkáját idézi ez az ízletes, jó illatú sütemény, amely új reneszánszát éli. Városunkban kialakult egy olyan asszonycsapat, akik Győrt a „rétesek fellegvárává” avatták. 2012-ben a győri ETO-parkban Kovácsné Bognár Ilona és rutinos csapata több mint száz méter hosszú tésztát nyújtottak, majdnem húsz méterrel túlszárnyalva az előző – szintén győri – „a leghosszabb rétes” Guinness-rekordot.

Ez a kiadvány a győri és Győr környéki vidám, szorgos lányok, asszonyok tízéves munkáját foglalja össze, bemutatva, honnan hová jutottak el, hogyan lett néhány lelkes családtagból, ismerősből egy igazi nagy „csapat”. Leírják, hány helyre hívták meg őket, merre jártak egy évtized alatt, hogyan fejlesztették rétessütő tudományukat.

A magyar királyok tortájának nevezett töltött nyalánkság igazi receptjét, nyújtásának fortélyait viszonylag kevés háziasszony ismeri. Ebben a kötetben sem árulnak el róla mindent, de sok érdekességet (verseket, a süti legendáját, történelmét, közmondásokat, történeteket stb.) megosztanak az érdeklődőkkel, s persze változatos receptek is olvashatók (pl. szőlős, rebarbarás, tiroli, tökös, túrós, mákos stb.). A rekorderek ebben a tetszetős, színes képekkel gazdagon illusztrált könyvben a XX. és XXI. század réteseit ismertetik.
 

Megtekinthető az Online Katalógusban

2020.09.08