417
Janne Teller: Semmi
Galambos Krisztina ajánlata

janne-teller-semmi

Janne Teller, az 1964-ben, Koppenhágában született dán írónő meghökkentő, elgondolkodtató olvasmányt írt egy osztálynyi kiskamaszról. Narrátorunk a 8/a osztályba járó Agnes, ő meséli végig annak a tanévnek a történetét, ami úgy kezdődött, hogy Pierre Anthon felállt, és közölte: "Semminek nincs értelme. Ezt már régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá."

Majd kisétált az iskolából, és onnantól kezdve a szilvafa tetején ücsörgött, ígéretéhez híven pedig nem csinált semmit. Ha egy önmagát kereső kamasznak azt mondják, hogy nincs semminek értelme, és ezzel teljesen megbolygatják a világrendjét, érthető, hogy dühös lesz. A 8/a céljául tűzi ki, hogy értelmet adjon a saját létezésének, és bebizonyítsa Pierre Anthonnak, hogy igenis vannak fontos dolgok. Egy elhagyatott fűrésztelep lesz a kis csapat hadiszállása, és közmegegyezés alapján megalkotják a Fontos Dolgok Halmazát, amire mindenkinek rá kell tennie a legfontosabb dolgot, amije csak van. Elsőnek egyszerűnek tűnő tárgyak kerülnek a kupacba, olyanok, amelyek egy gyereknek fontosak és jelentőséggel bírnak: Agnes zöld szandálja, Ole bokszkesztyűje, Hans biciklije.

A játékból azonban hamar filozófiai mélységű, nagyon is komoly vita kerekedik, és egyre magasabb lesz a tét. Mi az élet értelme? Vagyis inkább: mi az, ami neked a legfontosabb? Hajlandó vagy-e megválni tőle? Mi marad, amikor elveszted? Nagyon érdekes látni a gyerekek küzdelmét saját magukról alkotott képükkel és a görcsös ragaszkodást a téves azonosulásaikhoz. 

A 8/a legnagyobb félelme, hogy Pierre Anthonnak igaza van, és nincs értelme semminek, mert az azt jelenti számukra, hogy ők is semmik. A történet végén fájdalmasan, tragikusan és traumatikusan tudnak csak elszakadni a Fontos Dolgaiktól, mert a Semmi lehetősége megrettenti őket. A könyv nem mutatja meg a járható utat, a tragikus végkifejlet nélküli keresést, az élet értelmének trauma nélküli megtalálását. Az olvasóra bízza, hogy megtalálja a saját válaszait, és sajnos a szereplők számára nem ad kielégítő végkifejletet.

A Semmi 2000-ben jelent meg Dániában, ahol egyből botránykönyvnek minősítették és betiltották, majd egy év múlva váratlanul megkapta a dán Kulturális Minisztérium Gyermekkönyv-díját, mi több, kötelező olvasmánnyá nyilvánították.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.09.08