395
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

bosnyak-viktoria-klott-gatya-ne-farassz

A jól megérdemelt pihenés után újra összegyűltek a Tündérboszorkány című könyvből ismerős diákok, hogy immár ötödikesként folytassák tanulmányaikat. A nap kérdése számukra, hogy „Ki lesz az új osztályfőnök?”, mivel Marika néni, az eddigi ofő a negyedik év végén elbúcsúzott tőlük. Amikor aztán az ajtón belépő Klott Kálmán tornatanár üvöltve üdvözli őket, a rémülettől mindenki lebénul.

Legvadabb rémálmukban sem képzelték, hogy az egykori  szadista kiképző őrmester, aki sem kíméletet, sem együttérzést nem ismer, csak elvégzendő tornafeladatokat és más kegyetlenségeket, lesz az osztályfőnökük. Mindenki felkészül a legrosszabbra. Ebből a csávából még a szeretett Kedves (korábban Morc) Aranka könyvtáros és tanévkezdéstől már magyartanár sem képes kihúzni a diákokat, így más lehetőség nem lévén marad a magolás, valamint a fogcsikorgatással kísért szenvedés. A közmegegyezés szerint ez lesz a legrémesebb és leghosszabb iskolaév. Hacsak valami csoda nem történik…

A tanév során újra visszacsöppenhetünk a Békés Utcai Általános Iskola padjaiba. Szép sorjában megismerkedünk az új tanárokkal, akiket a diákok még pontoznak is, hogy megállapítsák, milyen évük lesz. Délutánonként a parkban vagy a cukrászdában találkoznak, de legfőképpen azon mesterkednek, miként járjanak túl az új ofő eszén. Persze véletlenül se feledkezzünk meg a jól ismert iskolai „kellékekről”, az intőkről, a beírásokról, a menzáról, az állóképesség-fejlesztő gyakorlatokról (pl. a Békés-körről), és még azt is megtudhatjuk, hogy az iskolai csöveken miért morzéznak Arany Jánost, Petőfit vagy éppen a Szózatot. Sőt a tündérkönyvtáros és az új fiú, Gyuri segítségével még arra is rájövünk, hogy Klott Gatya nem is olyan gonosz, mint amilyennek hisszük.

Bosnyák Viktória az előzményekhez képest jóval nagyobb terjedelemben, sok-sok szeretettel ábrázolja az ötödikesek kamaszodó csapatát. Nyelvezete mit sem változott, szokása szerint bőven használ többjelentésű szóösszetételeket, amiket azonmód meg is magyaráz. A könyv aranyos és mulatságos olvasmány 10-13 évesek számára.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.08.18