375
Palojtay Kinga (szerk.): Győri Balett 40
Némáné Kovács Éva ajánlata

palojtay-kinga-gyori-balett-40

A Győri Balett életében a 2019-es év a számvetés, ünneplés esztendeje volt. A táncegyüttes fennállásának 40. évfordulóját ünnepelte díszelőadásokkal, fotókiállításokkal, a Győri Balett 40 című jubileumi könyv kiadásához kötődő bemutatókkal, pódiumbeszélgetéssel. 40 éves a Győri Balett – ez már több mint egy emberöltő, sok-sok sikerrel, küzdéssel, csalódással, mindennapos bizonyítással - ezekről tudósít bennünket a Magyar Művészeti Akadémia kiadásában megjelent reprezentatív kötet.

A nagyalakú, 367 oldalas, gazdagon illusztrált műben három nagy részt találunk, ugyanakkor a sokatmondó adatsorokat (alapító és örökös tagok névsorát, a 40 év alatt előadott darabok kronológiáját, a zeneszerző, koreográfus, díszlet- és jelmeztervezők megjelölésével) is fellelhetjük.

Az első nagy egységet Major Rita tanulmánya alkotja Emlékezet és identitás: 40 éves a Győri Balett címmel, mely mintegy 80 oldalon foglalja össze az együttes történetét, és értékeli a hazai és nemzetközi táncéletben betöltött szerepét.

A kötet nagy részét, majd 160 oldalt a Bánkuti András fotóriporter válogatta képgaléria foglalja el, mely vizuálisan is mintegy ismerteti az együttest. Az előadásokról készült fényképek mellett a színfalak mögé is bepillanthatunk, ahol már-már klasszikus, ismert képek és csodálatosan eltalált, eddig nem látott fotók váltakoznak.

A harmadik, záró rész Pió Márta és Lukácsy György interjúit tartalmazza a Győri Balett egykori és jelenlegi táncosaival, a társulat működését meghatározó, befolyásoló emberekkel. Így olvashatjuk Markó Iván, Kiss János, Velekei László, Cserhalmi Imre, Bombicz Barbara, Demcsák Ottó, Horváth Gizella, Király Melinda, Krámer György, Szabó Elemér, Tárnoki Tamás, William Fomin, Kara Zsuzsanna, Molnár Ilona, Pátkai Balázs, Vidos Tibor, Zádorvölgyi László, Ladányi Andrea, Vámos György, Popova Aleszja, Dmitrij Simkin, Tatiana Shipilova, Golubkovics Gergely, Németh Mária, Jahoda Maja, Lakatos Gy. László emlékeit, véleményét, valamint egy Gombár Judit koreográfusról és jelmeztervezőről írt megemlékezést.

Mi, győriek tanúi voltunk a táncegyüttes megalakulásának, sokan emlékezünk a legendás előadásokra, melyek sora 1979. november 2-án A nap szeretteivel kezdődött. Örömmel vesszük kezünkbe a Győri Balett négy évtizedéről készült összeállítást, és bízunk abban, hogy a folytatás tovább viszi-emeli a táncegyüttes és Győr nevét.


Megtekinthető az Online Katalógusban

2020.08.04