400
Wanda Coven: Garabonci Gréti táborba megy
Sulyok Attiláné ajánlata

wanda-coven-garabonci-greti-taborba-megy

A Garabonci Gréti-sorozat nagyon népszerű a kisiskolások körében, mert a nagyobb betűk miatt a szöveg könnyen olvasható, és a sok vidám rajzzal illusztrált könyvek a kezdő olvasók számára is sikerélményt nyújtanak. Gréti, a sorozat főszereplője első ránézésre éppen olyan, mint bármelyik másik nyolcéves gyerek, de van egy nagy titka, ő ugyanis képes varázsolni! Próbálja a többi gyerek életét élni, de gyakran használja azért különleges képességét.

A sorozatnak tíz kötete jelent már meg nálunk, ebben a nyolcadik részben Gréti életében először nyári táborba megy, amit már annyira várt. Program programot követ: lehet lovagolni, úszni, sztepptáncolni, kézműveskedni, de ő mégsem érzi jól magát az első napokban. Próbál beilleszkedni, de nem sok sikerrel. Keserves csalódások érik először, nem akarják befogadni, nem igazán találja a helyét és a társait, egyedül érzi magát. Még az esti tábortűz mellől is megszökik. Hiába van ott a legjobb barátnője, keveset foglalkozik vele, inkább csak a múlt nyári pajtásaival, akikkel épp a táborban ismerkedett meg.

Az új lányok utálatosan viselkednek Grétivel, gyakorlatilag levegőnek nézik, ha ritkán észreveszik, akkor pedig gonosz megjegyzéseket tesznek rá. Még szerencse, hogy elvitte magával a Varázslatok Könyvét, így annak segítségével próbálja megszerezni az új lányok figyelmét. Semmit sem bíz a véletlenre, egy kis varázslathoz folyamodik. A különleges, ellenlábas-szelídítő italba mártott barátságkarkötők egy darabig működnek is, de amint a tóban való fürdéskor víz éri őket, rögtön elveszítik a varázserejüket, és minden olyan rossz lesz, mint előtte.

Egyedül a sztepptanár áll mellé, aki rátapint a lényegre, és tanácsot ad Grétinek, hogy ne legyen gyáva nyuszi, hanem álljon a sarkára, álljon ki magáért. Így bátran rákérdez a lányoknál, miért nem kedvelik őt? Ettől kezdve aztán a négy lány elválaszthatatlan lesz, repülnek a napok. Gréti pedig végül rájön arra, hogy bátorsággal és bizalommal sok új barátot lehet szerezni.

A rövid, pörgős fejezetek olvasásra csábítják a kezdő olvasókat is, ezért ajánlom elsősorban nekik ezt a meseregény sorozatot, amely a Naphegy Kiadónál jelenik meg. A kitűnő magyar fordítást Varró Zsuzsának köszönhetjük.

Wanda Coven amerikai szerző, már több mint húsz gyerekkönyvet írt, közülük a Garabonci Gréti a legnépszerűbb. A sorozat írója kisgyermek korától szerette a varázslatot, titkos főzeteket készített makkból és kagylóhéjból. Ezek segítségével aztán képzeletben bűvös helyekre varázsolta magát és barátait. Jelenleg Kaliforniában él családjával, akárcsak Priscilla Burris, aki sok gyermekkönyvhöz készített már illusztrációkat, amelyek segítik a jobb szövegértést.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.28