439
Az ember, akit Ovénak hívnak
Máthé Norbertné ajánlata

az-ember-akit-ovenak-hivnak

Ove 59 éves. Saabot vezet. És megvan a véleménye mindazokról, akik képesek Volvót, vagy pláne valami lehetetlen külföldi márkát venni. De ennek semmi jelentősége a történtek után… Hiszen Ovénak már állása sincs. Neki, akinek lételeme a munka. Nem sokra becsüli ezt a komputerizált világot, ahol egyeseknek egy radiátor légtelenítése vagy egy utánfutós tolatás is probléma.

És most a szomszédai, akik ilyesféle hasznavehetetlen alakok, mintha még össze is esküdtek volna ellene. Meghalni sem hagyják. Pedig semmire sem vágyik jobban… Egymás után fordulnak hozzá bajos ügyeikkel, amelyekben szerintük ő és csakis ő képes segíteni: hol tolatni kell helyettük, hol szerelni, hol beteget szállítani, vagy épp befogadni egy rozzant, kóbor macskát. Mintha – különösen az a kis iráni nő a mamlasz férjével – képtelenek lennének elszakadni attól a tévképzetüktől, hogy ő valójában jó ember, nagy szíve van.

Mit kezd mindezzel a mogorva Ove, aki kényszeres szabálykövetésével oly gyakran vált ki szemrángást a környezetében? Végül is mi a baja a világgal, s hogyan jutott el mostani élethelyzetéig, amely szerinte csak egy végső megoldást kínál? Milyen ember ő valójában, s van-e számára kiút?

Fredrik Backman Svédországban nagy sikert elért regényét Hannes Holm írta és rendezte. Rolf Lassgård nagyszerű színészi játékán keresztül ismerhetjük meg a zsörtölődős, undok, rendkívül szabálykövető Ove életét, aki felesége halála és a munkából való elbocsátása után levonja a következtetést: nincs értelme tovább élni. Öngyilkosságra készül, ekkor csöppen az életébe Parvanah (Bahar Pars) és családja.

A film felépítése nagyon tetszett, több szálon, időnként a múltba visszatekintve láthatjuk az eseményeket, amelyek a főhős személyiségét, életét alakították. Noha az Oscaron a film a győzelemig nem jutott el, én egy újabb kedvencet avattam: ezt a filmet mindenkinek legalább egyszer látnia kell!


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.24