519
Rechnitzer János: Egy győri család története a kezdetektől 1965-ig
Lengyel Adrienn ajánlata

rechnitzer-janos-egy-gyori-csalad-tortenete-a-kezdetektol-1965-ig

A családfakutatás, felmenőink sorsának megismerése napjainkban nagyon népszerű elfoglaltság, és aki egyszer igazán beleveti magát, azok számára soha véget nem érő valódi szenvedéllyé válik. A modern technika segítségével sokszor a kanapéról hozzá lehet jutni olyan információkhoz, dokumentumokhoz családunkról, melyek létezéséről nem is tudtunk. A feltáruló családi sorstörténetek akár a saját életünk alakulására is hatással lehetnek.

Az igazán szerencsések azok, akiknek családjában generációról generációra átadódnak a legendák, sztorik, akik még időben el tudják meséltetni ezeket szülőkkel, nagyszülőkkel. A történetek mellett felbecsülhetetlen értékkel bírnak még fényképek, festmények, hogy arcok társuljanak a nevekhez, évszámokhoz, melyekben akár saját arcvonásainkat is felfedezhetjük.

Rechnitzer János (Prof. Dr.), a győri Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára, doktori iskola vezetője – szakítva egy kis időre a regionális gazdaságtannal – most a saját családja történetét kutatta és dolgozta fel a kívülálló számára is élvezetes formában. A szép kiállítású kötet alapanyagául szolgáló történeteket, dokumentumokat már közel negyven éve gyűjti, őrzi a szerző, aki nagyon szerencsésnek mondható e tekintetben. A családi legendákat ritkaságszámba menő fotók sokasága illusztrálja, ugyanis a Rechnitzer család ősei között több neves fényképész mester tevékenykedett.

A családtörténeti könyv a kezdetektől (1800-as évek) 1965-ig, a szerző édesanyjának haláláig mutatja be Újvidéktől Győrön át Hédervárig és Győrsövényházig a Rechnitzer, a Hászler, a Vörös és a Szauter család történetét. A kötet a helytörténeti kutatók, a lokálpatrióta érdeklődésű olvasók számára is számtalan érdekességgel szolgál Győr, illetve a megye történetével kapcsolatban. Feltárul a neves újvárosi hentes família, a Vörös család felemelkedése, tevékenységük, de megismerhető a győri Szauterek története is, akik közül a szerző nagyapjának testvére a nevezetes Szauter Ferenc, Győr városának egykori polgármestere. Felbukkannak ismert győri helyszínek, egykor a család tulajdonában lévő, de ma is álló házak, győri egyesületek, a tanítóképző intézet vagy a Rábaszabályzó Társulat. A mű utolsó harmada a szerző szüleinek győrsövényházi és hédervári éveit mutatja be, melyben már saját maga is szerepel kisgyermekként.

A személyes hangvételű, számtalan képpel, lakásalaprajzzal és magánlevéllel gazdagított családtörténeti mű egy utazásra hív a 20. századi Győrben és környékén, s közben olyan titokra is fény derül, hogy miért visel a mindig elegáns Rechnitzer professzor úr oly gyakran csokornyakkendőt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.21