390
Fehér tenyér
Polczer Adél ajánlata

feher-tenyer

2006-ban a 37. Magyar Filmszemlén mutatták be Hajdú Szabolcs filmjét, melynek forgatókönyvét is a rendező jegyzi. Hat díjat be is söpört az alkotás, köztük a legjobb közönségfilm, illetve a legjobb rendezői elismerést. A Fehér tenyér önéletrajzi emlékekből épít: a Hajdú testvérek tornászkarrierje a hetvenes években kezdődött Dunaújvárosban, egyikük aztán abbahagyta a tornát, mert nem bírta elviselni a brutális nevelői eszközöket...

A rendező öccse, Dongó válogatott tornász lett, később cirkuszi artista, majd edzőként érte el a legnagyobb sportsikert: tanítványa Kanada első olimpiai tornászbajnoka lett. A film az ő (akit maga az öcs, Hajdú Zoltán alakít) történetén keresztül mutatja be ezt a szép, de nagyon kíméletlen sportág, a torna, illetve a versenysport kulisszatitkait.

A Fehér tenyér története a szocializmusban kezdődik, amikor a kisfiú élete szinte kizárólag a tornáról szól. Az edző valósággal terrorizálja tanítványait, szóban és tettekben is, kegyetlen eszközökkel motivál a sikerekre. Majd nagy váltással a felnőtt Dongót Kanadában látjuk viszont, aki nehezen találja a helyét. Elkezd edzősködni egy kanadai klubban, ahol a kiszolgáltatottsággal ugyanúgy szembe kell néznie, mint hajdan sportolóként. A szülők sötétített ablak mögül lesik az edzőt, a diákok nem tisztelik edzőjüket, egyik nagyon tehetséges tanítványát csak úgy tudja doppingolni, hogy állandó versenyhelyzetet teremt.

Az alkotás egyik erőssége a sztori, és mellette a képi megjelenítés is lenyűgöző: nincs sok dialógus, szöveg, helyette a képek beszélnek – méltán lett 2006 egyik legjobb magyar filmje.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.17