475
Jo Nesbø: Kés
Polczer Adél ajánlata

jo-nesbo-kes

Jó hír a bűnügyi regények kedvelőinek, hogy a skandináv krimi koronázatlan királya, Jo Nesbø folytatta klasszikus nyomozója, Harry Hole kalandjait. 2019 őszén immár a sorozat tizenkettedik része jelent meg, Kés címmel (és sokat sejtető borítóval), amely az Animus kiadó jóvoltából gyorsan a hazai olvasók elé is került, Petrikovics Edit remek fordításában.

1997-ben jelent meg az első Harry Hole-krimi, a Denevérember, az azóta eltelt több mint húsz évben rengeteg rajongót szerzett magának a norvég krimiszerző világszerte, így Magyarországon is. A Kés részletes történetmesélésébe nem kívánok belemenni, a Harry Hole karaktere által teremtett, az előző regényekből jól ismert hangulat tökéletesen sikerült a szerzőnek.

Az oslói sztárnyomozó élete darabokban, ismét masszívan alkoholizál, a rendőrtiszti főiskoláról elküldték, a rendőrség döglött akták osztályán kap esélyt, hogy nyomozói munkáját folytassa. Főhősünk magánélete is romokban hever, az örök szerelemnek hitt kapcsolata Rakellel megszakadt. A drámai fokozás csúcspontjaként Harry egy átmulatott részeg éjszaka után tudatkieséssel ébred, úgy, hogy csupa vér a keze és a ruhája. Végletes és végzetes helyzetekbe sodródik, ahol teljesen átértékelődnek szerelmek, barátok és munkahelyi kapcsolatok...

Jo Nesbø egyik erőssége a karaktereihez járuló kiváló pszichológiai jellemzések, hogy minél jobban megértsük, kinek mi a motivációja és szerepe az adott gyilkossági ügyben. Részletes leírásokat olvashatunk mély, férfias érzelmekről, barátságról, apa-fiú kapcsolatról, férfi-nő viszonyokról és szerelemről. A gyilkossági nyomozás a legutolsó részletig kidolgozott, a cselekmény az első oldaltól a végéig rendkívül fordulatos, szinte letehetetlen a könyv. A szerző írás melletti másik két nagy szenvedélye, a foci és a zene is helyet kap, utóbbi különösen kulcsfontosságú a történetben.

A Kés remekbe szabott krimi, az olvasó kétségek között, végig izgul és töpreng a lehetséges megoldásokon. A befejezés nyitott, így szerencsések a krimikedvelők, várhatják a Harry Hole-történet folytatását.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.07.14