359
A gyűlölet, amit adtál
Horváth Eszter ajánlata

a-gyulolet-amit-adtal

Starr (Amandla Stenberg) a város jómódú részébe jár iskolába, de származása miatt kirí a környezetéből, mivel családjával együtt a gettóban él már gyermekkorától kezdve. A látszólagos egyensúly, amit sikerült megteremtenie a két oldal között, azonnal eltűnik, amikor szeme láttára ölik meg gyermekkori legjobb barátját (Algee Smith).

Néha nehéz kitörni a mérgező közegből, ami lehúzza az embereket, és van, hogy ez teljesen lehetetlen. Ez történt a fiúval is, akit a rendőr lelőtt igazoltatás közben, mikor éppen drogot árult. De a legszörnyűbb, ahelyett, hogy a fiatalember halálának körülményeire koncentrálnának, csak a tetteit bírálják.

A fiatal lány identitásválságba kerül (fehér legyen vagy fekete?), és morális csapdába is, hiszen ő látja mindkét fél igazát. Mit kellene tennie, hogy nyugodt lelkiismerettel tudja tovább élni az életét? A George Tillman Jr. által rendezett film bemutatja a rasszok közötti előítéletek hatására történő szerencsétlenségeket és igazságtalanságokat, valamint a rendőri eljárás és a rendszer hibáit. Aktuális kérdéseket feszeget, és bepillantást enged a felszín alá is.

A mozi Angie Thomas hasonló című, 2017-es regénye alapján készült Audrey Wells forgatókönyve alapján. Színészgárdájában sok ma híres közszereplő megtalálható: KJ Apa (Riverdale), Anthony Mackie (Amerika Kapitány: A tél katonája), Sabrina Carpenter. A film legnagyobb erénye Amandla Stenberg alakítása mellett az, hogy az adaptáció hűen követi az eredeti művet, ami nem az áldozat, hanem a túlélő szemszögéből mutatja be az eseményeket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.06.19