448
Rock: HIM - Tears On Tape
Szilvási Krisztián ajánlata

him-tears-on-tape

2010 után 3 évvel jelentkezett új lemezzel a HIM (vagy H.I.M.) nevű finn rockbanda, amely talán arról lehet a legnevezetesebb, hogy ők voltak az első finnországi együttes, akik albumukkal (a 2006-os Dark Lighttal) képesek voltak aranylemezt produkálni az Egyesült Államokban. Az 1991-ben Helsinkiben alakult és 2017-ben visszavonult formáció élén Ville Valo szólóénekes állt, akit ha másról nem is, Natalia Avelonnal való duettjéről, a Summer Wine-ról bizonyára mindenki (meg)ismer.

Az együttest 4 további tag tette teljessé: Mikko „Linde” Lindström gitáros, Mikko „Migé” Paananen basszusgitáros, Mika „Gas Lipstick” Karppinen dobos és Janne „Burton” Puurtinen billentyűs. A Tears On Tape immár a banda nyolcadik albuma volt. A zenekar eredetileg His Infernal Majesty (Pokoli Őfelsége) néven indult, amely nem volt túl szerencsés, mivel létezik egy majdnem azonos nevű kanadai thrash metál banda (Infernal Majesty), egy amerikai post-rock csapat (HiM) és egy keresztény együttes is (4Him). Csupán 2000-től voltak ismertek a HIM mozaiknevükön. Műfaji beállítottságukat ők alternatívként adták meg, a rajongók (és maga Valo) „love metal”-ként szerették emlegetni, a kritikusok pedig a gótikus rocktól és dark rocktól kezdve a gótikus metálon és alternatív metálon át a „melodic metálig” rajzolták fel őket a zenei térképre. Zenéjükre többek között a Black Sabbath, a Type O Negative, a The Sisters of Mercy, az Iron Maiden és a Depeche Mode volt hatással.

A Tears On Tape-ről először 2012 augusztusában a banda Facebook-oldalán adott hírt Ville Valo. Először év eleji megjelenéssel számoltak, ám többször eltolták az album kiadását, hogy a végül 13 dalból álló korong április végén futhasson be a boltokba. Február 20-án jelentették be, hogy az együttes aláírt a Universal Music-kal, s a lemez első single-je az Into The Night című dal lesz. Ugyanekkor a HIM hivatalos weboldalán megjelent egy „játék”: egy üresen hagyott mezőbe kellett begépelni az album címét, s ekkor egy rövid időre láthatóvá vált a kiadvány borítója. A Tears On Tape a banda első albuma volt, amelyen 4 dal is csupán ének nélküli instrumentális szerzemény lett, s az első 2000 előrendelő Deluxe Digipak Kiadásban részesült, amely 5 új stúdió videót tartalmazó bónusz DVD-t jelent. A lemez grafikáját az angol zenész és rádiós DJ Daniel P. Carter alkotta meg, ahol a Heartagram körül egy kígyó köröz, hátán jelölésekkel, amelyek a címadó dal kórusszövegében hangzanak el. A Tears On Tape összes dalát Ville Valo szerezte.

Tracklist:
01. Unleash The Red (1:07)
02. All Lips Go Blue (3:49)
03. Love Without Tears (3:37)
04. I Will Be The End Of You (3:33)
05. Tears On Tape (3:21)
06. Into The Night (3:36)
07. Hearts At War (3:46)
08. Trapped In Autumn (1:33)
09. No Love (3:30)
10. Drawn & Quartered (5:13)
11. Lucifer's Chorale (1:18)
12. W.L.S.T.D. (4:12)
13. Kiss The Void (2:21)
 

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.06.12