408
Szabó Ildikó: Fel a netre öregem! ‒ Táblagépen és okostelefonon
Sebők Zsuzsanna ajánlata

szabo-ildiko-fel-a-netre-oregem-tablagepen-es-okostelefonon

Napjaink rohanó világában a digitális technológia eszközeire az jellemző, hogy minél kisebbek, könnyen kezelhetőek és gyorsak legyenek, a számunkra lényeges feladatokat ellássák. Sok emberben van idegenkedés irántuk, mivel úgy gondolják, nem képesek azokat kezelni. A telefon- és számítógép-gyártók új irányt vettek fel, ezen eszközökhöz már nincs szükség billentyűzetre, csupán képernyőre.

Azonban a nagy érintőképernyő sokakban félelmet ébreszt. Lássuk be, ez a félelem nem csak az idősebb korosztályokban van meg, hiszen az úgynevezett okostelefonok sérülékenyebbek mind fizikailag, mind a programok szintjén. A nyomógombos telefonok idejében, ha véletlenül leesett a készülék, az esetek túlnyomó többségében nem történt semmi végzetes, és nem kellett szervizbe vinni, fontos alkalmazásokat nem tudtunk törölni. A manapság használt készülékeknél viszont a védőfóliát már a telefon vásárlásakor meg kell vennünk, és egy rossz érintés során könnyen eltüntethetünk egy-egy programot.

Felmerül a kérdés, hogyan tudnánk használni a készülékeinket, ha nem merünk hozzáérni? Mellesleg a használati utasítások csupa miniatűr betűvel vannak írva, semmi gyakorlati segítséget nem adnak, de amit leírnak, a világ összes nyelvén a képünkbe nyomják. Ha nem tudjuk, hogy az egyes programok mire képesek, ha félünk, hogy a hozzá nem értésünk következtében a telefont végleg elrontjuk, akkor hogyan is lássunk neki a készülékek használatának megtanulásához?

A válasz Szabó Ildikó könyvében rejlik. Ennek a sorozatnak az írói autodidakta módon tanulták meg a különböző eszközök használatát, jól tudják, milyen alapoktól kell kezdeni a tanítást, hogy az olvasó megbízható tudást szerezhessen. A könyv igyekszik a legteljesebb segítséget adni a táblagépek és az okostelefonok használatához, ahogy a terjedelem engedi: a szerző bemutatja, a két legjelentősebb operációs rendszerben hogyan működnek az alkalmazások. Túlnyomó részben persze az Android rendszert ismerhetjük meg, hiszen az mindenki számára jobban megfizethető, mint az Apple. A legnépszerűbb és használhatóság szempontjából a legrelevánsabb programok használatának lehetőségeit lépésről lépésre (a sorozat nevéhez hűen) leírják és illusztrálják.

Ajánlom a könyvet bárkinek, aki élete első okostelefonját vagy táblagépét készül megvásárolni, vagy már megvásárolta, és az alapfunkciókból a legtöbbet akarja kihozni. Ha szeretünk kísérletezni, új dolgokat megismerni, mindenképpen biztos alapot ad.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.06.09