359
Charlie és a csokigyár
Kámán Dóra ajánlata

charlie-es-a-csokigyar

A végtelen fantáziájú Tim Burtonnek és a gyerekek barátjának, Roald Dahl walesi meseszerzőnek találkozása a filmvásznon szinte törvényszerű volt. A rendező minden eddiginél messzebb próbált kerülni a realitástól, és a végeredmény száz százalék mese lett. Az író 1964-ben született hőse, Willy Wonka csokoládégyáros Johnny Depp interpretációjában Csokiország skizofrén Pán Pétere, aki sosem akar felnőni.

Amikor azonban ősz hajszálat fedez fel szénfekete tincsei közt, nem minden hátsó szándék nélkül úgy dönt, öt kisgyereket lát vendégül titkos, a világtól szigorúan elzárt üzemében. Az igazi meséknek megfelelően a gyerekeknek próbák sorát kell kiállniuk, hogy a végén csak egy (a főhős, a legkisebb fiú) győzedelmeskedjen.

A modern kor ízlését szórakoztató, zenés-táncos klipek szolgálják ki, és vannak persze a gyerekfilmekben ma már szinte kötelező filmes utalások is a felnőttek kedvéért. Burton filmjének vizualitása még saját magához képest is egyszerűen szemkápráztató: tobzódik a csokivízesésben, az ehető fűben, a tömegjelenetekben és a pompás kosztümökben. A népmesei történetből nem hiányzik a humor sem, és nem utolsósorban tanulságos, tanulságos és tanulságos, hiszen meglakol itt az elkényeztetett, a könyörtelen, a torkos és az erőszakos akadékoskodó.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.06.05