377
Molnár-Széplaki (szerk.): Tanulmányok a győri felsőbíráskodás történetéből a XIX-XX. század fordulóján
Vargáné Blága Borbála ajánlata

molnar-szeplaki-tanulmanyok-a-gyori-felsobiraskodas-tortenetebol

2020-ban 130 éve annak, hogy megjelent az 1890. évi XXV. törvénycikk, amelynek köszönhetően 1891. május 5-én felállították a Győri Királyi Ítélőtáblát. 1951-ig működött, majd fél évszázadnyi szünet következett. 15 évvel ezelőtt „újjászületett”, amelyről 2020. január 24-én megemlékeztek az ítélőtábla győri épületében.

A jeles évforduló alkalmából rendezett konferencián a jelen kihívásairól és a múlt emlékeiről egyaránt hallani lehetett. A rendezvényen felszólalt többek között dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke is. Az ünnepségen a 15 éves jubileumra kiadott kötetet PhD. dr. Barna Attila, a helyi egyetem tanszékvezető docense ismertette.

Hét tanulmány szerepel a könyvben. A szerzők eredeti levéltári források feldolgozásával mutatják be a modern igazságügyi szervezet változásait, kiépülését, tárgyalják a bírák fegyelmi felelősségét Győrben és környékén, továbbá a felsőbíróság ítélkezési gyakorlatát a XIX-XX. század fordulóján. Szemelvények is olvashatók a Győri Királyi Ítélőtábla 1930-1940 között tárgyalt gyilkossági ügyeiből.

A tanulmányokat lábjegyzetek egészítik ki, illetve számos színes illusztráció látható (hivatalos iratok, kimutatások, számlák, jegyzőkönyvek, újságcikkek, személyek képei stb.). A kötetet a Győri Ítélőtábla jelenlegi bíróiról és igazságügyi alkalmazottairól készült fotók zárják.

Ajánlom ezt az évfordulós kiadványt mindazoknak, akik érdeklődnek az igazságszolgáltatás és a Győri Királyi Ítélőtábla története iránt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.26