477
Tajti Péter: A 150 éves győri gázszolgáltatás története
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

tajti-peter-a-150-eves-gyori-gazszolgaltatas-tortenete

Tajti Péter, az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. egykori vezérigazgatója többéves kutatásának eredményeként született meg a győri gázszolgáltatás másfél százados történetét bemutató kötet. 1868-ban alakult meg a Győri Légszeszvilágítási Részvénytársaság, majd megépítették a gázgyárat, és 1869 elejétől megindult az ipari gázgyártás. Az utcákra kandelábereket helyeztek ki, és 150 évvel ezelőtt kigyúltak a gázlámpák fényei Győrött.

A századfordulón a villanyvilágítás megjelenésével versenytársat kapott a gázszolgáltatás, de a közvilágításból és a háztartásokból is csak fokozatosan húzódott vissza a gáz, az ipari gázigény pedig még a második világháború után is megmaradt. Ezután a propán-bután palackos gázellátás fejlesztése következett, majd a gázvezeték kiépülésével 1976-ban a város földgázhoz jutott, így pár évig még a kettős gázszolgáltatás volt a jellemző. A történelmi események, a technikai fejlődés és a gáziparban bekövetkezett változások a városlakók mindennapi életére is közvetlen hatással voltak.

Tajti Péter, aki már több hazai város gázszolgáltatásáról publikált történeti áttekintést, győri összefoglalóját olvasmányos stílusban, kivételesen gazdag képanyaggal adta közre, felhasznált régi képeslapokat, újságcikkeket, levéltári dokumentumokat és fényképeket.

A szakemberek számára is számos tanulsággal szolgálhat a könyv, ugyanakkor a győri helytörténet iránt érdeklődők is sok érdekességet találhatnak a 2019-ben kiadott, közel 220 oldalas, nagy alakú kötetben. Többek közt olyan gázipari szakemberek életútját is megismerhetik, akik a gázszolgáltatás alapjait teremtették meg.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.19