458
Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról
Kámán Dóra ajánlata

boldizsar-ildiko-mesek-a-felnotte-valasrol

A világ népmesekincsének ismeretében kijelenthető, hogy az évezredes történetekben a felnőtté válás a leggyakoribb téma, és nem a gyerekek, hanem a felnőttek műfaja volt. Ha Boldizsár Ildikó Mesék a felnőtté válásról című könyvét kézbe vesszük, a mesék lépésről lépésre végigvezetnek a felnőtté válás buktatóin. Minden egyes történet kínál kiutat, alternatívát. A mindenkori olvasó, mi döntjük el, hogy az olvasottak követendő minták e számunkra.

Indiai, szibériai, afrikai, indián, skót, breton, észt, mongol, japán, baskír, koreai, eszkimó, német, finn, burmai, kínai, ír, török, orosz és magyar népmesék gyűjteménye ez a kötet, amely azt kívánja igazolni, hogy bárhol élünk a világon, felnőtté válni mindenhol nehéz, de nem lehetetlen feladat. Ugyanolyan életpróbák várnak ránk: elindulás az életbe, szülőtől való elszakadás, barátokra találás, ellenségekkel való találkozás, társas kapcsolatok megtapasztalása, elköteleződés valami vagy valaki mellett.

A könyvet két részre oszthatjuk aszerint, melyik nemhez szólnak. Tizenhat a férfivé válást, tizenhat pedig a nővé válást segíti. Minden mese előtt három piktogrammal illusztrálva jeleníti meg azt, hogy a mesében mivel is találkozhatunk aszerint, milyen hősről lesz szó, mit tud már az abban a helyzetben lévő, és mit tanulhat/tanult meg az események lezajlásával. A történetek úgy is olvashatók, hogy a mese minden szereplője mi magunk vagyok (a lusta, a gonosz és a jó, valamint a bátor is egyaránt).

A kötet felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire sokfélék vagyunk, és személyünkön belül is mindenféle tulajdonsággal rendelkezünk. A történetek számtalan személyiségtípust és viselkedésformát mutatnak be, és szinte bármelyik helyébe bele tudjuk képzelni magunkat. A célunkat legjobban akkor érjük el, ha a tanulságokat a magunk képére formálva értelmezzük és építjük bele mindennapjainkba.

Ajánlom bármely korosztály számára, de különösen azoknak, akik most léptek az önkeresés rögös útjára.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.12