466
Pákozdi Magdolna (főszerk.): 60: Jubileumi emlékkönyv, 2009-2019
Lengyel Adrienn ajánlata

pakozdi-magdolna-60-jubileumi-emlekkonyv-2009-2019

A „Szent-Györgyi” Győr közismert egészségügyi középiskolájaként 2009 óta képzi a leendő ápolókat, szociális gondozókat. A jubileumi kiadvány, A Széchenyi István Egyetem Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakközépiskola évkönyve (2009-2019) egyben kettős évfordulóról emlékezik meg: az egészségügyi szakképzés elindulásának 10. évfordulójáról és az iskola alapításának 60. évéről.

Az 1959-től induló tanintézmény hosszú évekig mint Mayer Lajos Vízügyi Szakközépiskola működött Győr Révfalu városrészében. Itt képezték a vízügyi-környezetvédelmi szakemberek mellett az út-, híd- és vasútépítő technológusokat, illetve az esztendők során a Mayerben működött általános iskola és humán gimnázium is. A 2000-es évek tanügyi változásainak köszönhetően az iskola nevet, profilt, majd helyszínt is váltott, ekkor kezdődött az egészségügyi képzés Marcalváros városrészben, Szent-Györgyi Albert nevét felvéve.

A kötet az iskolatörténeti fejezetet követően az elmúlt 10 év eseményeit, az ápoló szak meghonosítását, az egészségügyi intézményi kapcsolatrendszert és a színes, tanuláson kívüli iskolai életet mutatja be. A többszöri fenntartóváltás után jelenleg a Széchenyi István Egyetem berkein belül működő szakgimnázium az évtizedek alatt vált a képzés sajátosságai miatt fiúiskolából elsősorban lányiskolává, az oktatás témaköre pedig a környezetről az emberre helyeződött át.

A személyes visszaemlékezésekkel és számtalan színes fotóval illusztrált évkönyv megemlékezik az elmúlt 10 évben az iskolában tanító tanárokról és az itt hivatást és szakmát tanuló diákokról.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.05