387
Barbara Park: Furfangos Fruzsi Bé kukucskálva kémkedik
Sulyok Attiláné ajánlata

barbara-park-furfangos-fruzsi-be-kukucskalva-kemkedik

Furfangos Fruzsi Bé újabb kalandjait meséli el ez a könyv, aki egy bátor, vidám, eleven hatéves kislány. A történet Barbara Parknak köszönhető, egy amerikai gyermekkönyv-szerzőnek, aki számos kötetet írt, elsősorban kisiskolásoknak. Az írónő élete jelentős részét Arizonában töltötte. Először középiskolai tanárnak készült, de inkább az írást választotta. Sajnos már nem él, de művei mind a mai napig megjelennek. Legnépszerűbb sorozata a Furfangos Fruzsi Bé, ennek a negyedik tagja ez a kötet.

Fruzsi Bét Goitein Veronika fordította, és a Könyvmolyképző Kiadó jelentette meg az elmúlt években Szegeden. Az eredeti művet New Yorkban adták ki, és a New York Times bestsellerlistájára is felkerült. A kitűnő illusztrációk még Amerikában készültek.

Furfangos Fruzsi Bének nehéz dolga van mostanában. (Valójában a „Bé” a Beatrix rövidítése, de ez a név nem tetszik neki.) Egyre több szabályt kellene betartania, de ez nehezen megy. Még csak iskolai előkészítőbe, vagy másképp nulladik osztályba jár, ám a rosszcsont kislány egyre csak újabb kalamajkákba keveredik. Egymás után találja ki a csínytevéseket, amelyek még egy fiúnak is becsületére válnának. Minden felkelti a kíváncsiságát, borzasztóan izgatja a fantáziáját, amit nem tud vagy nem ismer. Személyesen ő meséli el a kalandok történetét, amelyekben megismerkedhetünk a legeslegjobb barátaival is.

Legkedvesebb időtöltése a kémkedés, melyhez gyakran elbújik a legkülönbözőbb helyekre (pl. a szennyesruhatartó – innen lehet ám jól megijeszteni valakit, aki egyáltalán nem számít rá). Legjobban a Tanító Néni titkai érdeklik, aki a számára nem átlagos ember, hanem titokzatos alak. (Persze később kiderül, hogy a Néni is csak ember, aki néha hibázhat.) A furfangos kislány olyan dolgokat is kikukucskál, amiket inkább nem kellene. A boltban – vásárlás közben – érdekes titkok derültek ki számára. Ezeket semmiképpen sem sikerült magában tartania, bármennyire is szerette volna. Hiába szorította össze a száját, egyszer csak ki akartak jönni. Őszintén el kellett mondania, vagy inkább mégse kellett volna? Mi lesz, ha kiderül, aminek nem lenne szabad kiderülnie? A történet végén megtudhatjuk ezt is.

A könyv nyelvezete könnyen érthető a gyerekek számára is. Jókat lehet nevetni rajta, szórakoztató kicsinek és nagynak egyaránt. Nagyobb óvodásoknak felolvasásra ajánlom, az olvasni tudó kisiskolások pedig már önállóan is el tudják olvasni, akár a kedvencükké is válhat. Kiválóan alkalmas arra, hogy szellemes, humoros stílusának köszönhetően megszerettesse a könyveket és az olvasást! Nemhiába került az Olvasni jó! sorozatba.

A sorozat előző részei: Furfangos Fruzsi Bé és a borzasztó büdi busz; Furfangos Fruzsi Bé folyton felesel; Furfangos Fruzsi Bé és az Öcsimajom; Furfangos Fruzsi Bé és a süteménynyeremény.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.05.05