490
Ferencz Tibor: Magyaróvári Műselyem és Kötöttárugyár története
Vargáné Blága Borbála ajánlata

ferencz-tibor-magyarovari-muselyem-es-kotottarugyar-tortenete

„Kevés olyan család van a városban és vonzáskörzetében, amelynek családtagja, rokona, barátja vagy ismerőse nem dolgozott a Magyaróvári Műselyem, majd a későbbi Kötöttárugyárban. Ez a gyár a maga idejében a hazai könnyűipar egyik fellegvára volt” – írja bevezetőjében a mosonmagyaróvári szerző, Ferencz Tibor, akinek ez már a hetedik helytörténeti műve.

Ez a hiánypótló, fekete-fehér fotókkal bőven illusztrált kötet a műselyemgyár történetét az alapítástól a kötöttárugyár bezárásáig kíséri végig, felelevenítve a nagy múltú üzem mindennapjait. Kiadását egyéves gyűjtő- és kutatómunka előzte meg. Számos személyes beszélgetés és visszaemlékezés, illetve újságcikkek kutatása, feldolgozása után született meg a könyv.

Magyaróváron és környékén évtizedeken keresztül (1923-1995) nagyon sok embernek biztosított munkát és megélhetést a gyár. Az itt folyó tevékenység ugyan monoton és fárasztó volt, de rendkívül összetartó munkahelyi kapcsolatok, barátságok, sőt házasságok is szövődtek az évtizedek során.

A könyv olvasói előtt részleteiben feltárul, miként létesült a gyár, milyen fejlődési stádiumokon ment keresztül, hogyan volt lehetséges, hogy a világpiacon rövid idő alatt elismert nevet vívott ki magának. A kötet bemutatja a gyárban folyó munkát, az üzemeket (pl. Lánchurkoló üzem, Gépszövő üzem, Konfekcionáló üzem stb.), tájékoztat a műszaki fejlesztésekről, gyártástechnológiáról, dolgozói létszámról, szakmunkás képzésről, az itt készült ruhadarabok divatbemutatójáról, a mintaboltról, de szól a vállalati óvodáról, vízitelepről, kultúrházról, könyvtárról is, az intézményhez kapcsolódó sokszínű szabadidős tevékenységeket is elénk vetíti.

A gyár egykori dolgozóiban (és családtagjaikban) ez a kiadvány nosztalgiát ébreszthet. Újjáéledhetnek előttük a régi vízitelepen eltöltött összejövetelek, sportnapok, női kézilabda mérkőzések, vagy éppen a kirándulások, brigádtalálkozók emlékei.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.28