470
Farkas József György: Magyar emlékek a nagyvilágban
Fodor Éva ajánlata

farkas-jozsefgyorgy-magyar-emlekek-a-nagyvilagban

Kérem, foglaljanak helyet! Helyezkedjenek el kényelmesen egy fotelban, mert világ körüli útra hívom Önöket! Farkas József György Magyar emlékek a nagyvilágban című könyve repít minket messzi tájakra. Ez nem útikönyv. Inkább hasonlatos egy katalógushoz, mert benne rövid, tömör és lényegre törő leírásokat olvashatunk.

A külpolitikai újságíró a teljesség igénye nélkül mutatja be a világban fellelhető magyar vonatkozású szobrokat, emléktáblákat, épületeket. Honfoglalástól indulva a híres személyekhez köthető nevezetes helyeket röviden ismerteti, ezt pedig a történelmi háttér bemutatásával gazdagítja és gyönyörű fotókkal illusztrálja.

Mindenki tud egy tucat híres magyart a világ számos pontjához kötni. Kossuth és Torino, Mikes Kelemen és Rodostó. Párizsban rövidebb-hosszabb ideig sok magyar művész, költő és festő tartózkodott. Ez a könyv több abból a szempontból, hogy sok „névtelen hőst” is bemutat nekünk. Olyan történelmi személyeket, akik alig vagy nem is ismertek előttünk.

Például ilyen a kijevi Magyar Mózes. Ki is ő? Pedig az ortodox egyházban szentként tisztelik, és még emléknapot is kapott. Ki az a magyar királyné, akiről egy, a híres Júlia-erkélyes házhoz vezető utcácskát neveztek el Veronában? Hol található a Magyar Koronához nevű patika? Megismerhetjük a Magyar Kápolnát Jeruzsálemben. De többek között szó esik Balassi Bálintról, Paál Lászlóról, Ady Endréről is. Elvisz minket Isonzóhoz, az I. világháborús emlékhelyre, de Hollywoodba Lugosi Bélához is.

A könyv végén található a szerző köszönetnyilvánítása. A felsorolásból kitűnik, hogy milyen nagy munka és összefogás eredménye a mű. Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki szeret utazni. A valóságban és a kanapén ülve is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.28