426
Emily Diamand: Kalózok nyomában
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

emily-diamand-kalozok-nyomaban

A 22. században járunk. Anglia nagy részét elöntötte a víz. A klímaváltozás miatt csak tíz megye maradt meg, de az ott élők egész élete megváltozott. Az angolok elvesztették a technológiájuk nagy részét, és szegénységben élnek. Eközben a továbbra is fejlett Skócia egyre erősebb lesz, tágítva határait, növelve hatalmát. Ám a skótoknak és az angoloknak is fel kell vennie a küzdelmet a kalózok családjaival, melyeknek tagjai a part menti településeket fosztogatják, és még a középkori rablóbandáknál is kegyetlenebbek.

Lilly Melkun, egy tizenéves angol halászlány éppen vízimacskájával hajózik ki, amikor a vérszomjas kalózok végigdúlják a faluját valamit keresve, tönkreteszik a halászhajóikat, megölik a kislány nagymamáját, és elrabolják a miniszterelnök kislányát. A miniszterelnök árulással vádolja a falut. A fiatal fiúkat, férfiakat elviszik, az időseket börtönbe zárják, csak a nők és a gyerekek maradnak szabadon.

A miniszterelnök húga elmondja Lillynek, hogy a tulajdonában van egy beszélő ékszer, amit szeretne eljuttatni a kalózoknak váltságdíjként az unokahúgáért cserébe. Mivel már egy férfi sincs a faluban, Lilly úgy dönt, hogy a kezébe ragadja az irányítást. Magához veszi a különös ékszert, a vízimacskáját, és hajóra száll. Elindul, hogy megkeresse a kalózbandát, és kiszabadítsa az elrabolt Lexyt.

Miközben Lilly Londonban segítséget keresve bóklászik, összetűzésbe kerül egy fiúval, aki nem más, mint az Angyalszigeti Kalózcsalád vezérének fia. Épp ez a család vitte magával a miniszterelnök lányát. Lilly színlelt – vagy tényleges? – barátságot köt Zeph-fel, a kalózfiúval, így jut el az angyalszigetiekhez. Útközben Lilly beszél a titokzatos ékszerrel, ami még a számítógépek világából származik, és Zeph ezt véletlenül meghallja. A kölyök, miután a családjához érnek, az apja kezére adja Lillyt, és boszorkánynak kiáltja ki őt. Semmi sem úgy alakul, ahogy a kislány elképzelte. Megtalálja ugyan Lexyt, de ki tudja-e szabadítani? Közben kiderül, hogy nemcsak a kalózok fenik a fogukat a beszélő ékszerre, hanem a skótok is.

A Kalózok nyomában egyszerre naiv mese és ijesztően erőszakos jelenetekkel átszőtt kalandos történet kevés jó és annál több gonosz szereplővel, melyben a legtöbb felnőtt, legyen az kalóz vagy épp politikus, kiábrándítóan rossz döntéseket hoz meg. Néha nehéz eldönteni, hogy ki a jó és ki a rossz – éppúgy, ahogy a valós életben. Néha csalódunk emberekben, és néha épp az segít, akire soha nem számítottunk volna.

Emily Diamand, a korábban környezetvédelemmel foglalkozó írónő első regényét 12 év feletti olvasóknak ajánljuk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.21