527
Öveges József: Legkedvesebb kísérleteim
Óbert Klára ajánlata

oveges-jozsef-legkedvesebb-kiserleteim

Öveges József a televíziós és rádiós ismeretterjesztés igazi nagy sztárja volt. Műsorain és könyvein keresztül sokak számára tette érdekessé és „fogyaszthatóvá” a fizika tudományát. Bár lassan fél évszázada történt mindez, úgy gondolom, érdemei mára sem évültek el. Közkívánatra az eredeti tv-sorozat epizódjai a Sprinter Kiadói Csoport jóvoltából váltak elérhetővé.

A 4 DVD lemezen található kísérletek ma is látványos kiegészítői az iskolai tananyagnak, de otthon is nagyszerű, sőt szórakoztató ismeretterjesztők mind gyerekek, mind a téma iránt érdeklődő felnőttek számára. Az összes kísérletet tartalmazó sorozatban olyan legendássá vált epizódok is megtalálhatók, mint a Heki, a Rezonancia-kutya, A szikrázó fény, a Ruhacsipesz és űrrakéta, A csavart labda titka vagy A sarkított fény.

A professzor úr módszere kiválóan alkalmas arra, hogy mindenki számára érthetővé váljon ez a korunkban annyira fontos tudomány. A mindennapi élet gyakran tapasztalt jelenségeiből kiindulva mutat rá a jelenségek okaira, elemzi azokat, beszél a gyakorlati alkalmazásokról, és számos példával teszi szemléletessé mondanivalóját.

Öveges professzor a tudományos ismeretterjesztés úttörője volt, aki fantasztikus képességekkel rendelkezett, és korát megelőzve, a XXI. században is aktuális kérdésekre kereste a válaszokat. Előadásmódja kuriózumnak számított, szemléletesen, szórakoztatóan és érthetően mutatta és magyarázta a fizikát. Jezsuita papként kezdte pályafutását, majd a papi pályát feladva fizikusként ismerte meg az ország. Népszerű tévéműsorai és könyvei révén igazi „sztár” előadó, az ország tanítója lett.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.17