400
Rozsda és csont
Terman Tímea ajánlata

rozsda-es-csont

Jacques Audiard filmrendező és forgatókönyvíró hatodik nagyjátékfilmje a Rozsda és csont, amelynek hivatalos bemutatója 2012. május 17-én volt a 65. cannes-i fesztivál versenyprogramjában. A többségében pozitív kritikával fogadott alkotás kilenc jelölésből négy César-díjat, valamint öt Arany Csillagot nyert, továbbá két Golden Globe- és két BAFTA-díj jelölést kapott.

A forgatókönyv Craig Davidson kanadai író 2005-ben megjelent Rust and Bone című novellájából készült. Az adaptáció során a személyiségekre és különösen a történet hangulatát meghatározó brutalitásra helyezték a hangsúlyt. Az eredeti műtől való eltérés fokára jellemző, hogy a novelláskötetben Ali és Stéphanie sem szerepel, alakjukat a film kedvéért teremtették meg.

Ali magához veszi 5 éves kisfiát, akit alig ismer. A nővére családjánál húzzák meg magukat. Kényszerűségből biztonsági őrként és kidobóként dolgozik. Egy éjjel munka közben megismerkedik a gyönyörű és magabiztos Stéphanie-val, aki delfinidomár. Stéphanie egy bemutatón szörnyű balesetet szenved, és új életét elviselhetetlennek érzi. Mikor újból találkoznak, a férfi elhatározza, hogy segít rajta – sajnálat és szánakozás nélkül. Itt indul kettejük közös története.

A hatásvadászattól és a borzalmak öncélú ábrázolásától a film messze áll. Éppen ellenkezőleg, megmutatja, hogyan lehet a testről, az ahhoz való viszonyról és annak korlátairól beszélve elmondani egy szerelmi történetet.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.10