434
Neil Gaiman: Sosehol
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

neil-gaiman-sosehol-cs

Neil Gaiman 1960-ban született Angliában lengyel bevándorlók gyermekeként. Egész fiatal korától kezdődően hatást gyakorolt rá a sci-fi és a fantasy. Legnépszerűbb alkotásai talán a képregényei, de sok műfajban otthon van. Ír verseket, dalszövegeket, forgatókönyveket, gyermekkönyvei (Coraline, Szerencsére a tej, Farkasok a falban) is nagy népszerűségnek örvendenek. Felnőtteknek szóló fantasy regényei (Csillagpor, Óceán az út végén… stb.) szintén nagy sikert aratnak. Életművét már eddig is számtalan rangos díjjal ismerték el és jutalmazták.

Az 1996-ban megjelent Sosehol című regénye egy London alatti Londonban játszódó, felnőtteknek szóló mese, amelyben találkozhatunk angyalokkal, gyilkosokkal, törpékkel és szörnyekkel egyaránt. A szerző első olvasmányélménye a Narnia Krónikái volt, ebből az ifjúsági regényből azt a tanulságot szűrte le, hogy az ember, legyen bár kisiskolás vagy vénséges vén, néha el akar szökni a való világból egy másikba, ami színesebb, izgalmasabb és igazibb, mint a szabályoktól és parancsoktól terhes mókuskerék.

Ez az érzés hatja át a Sosehol főszereplőjét is. Richard Mayhew egy fiatal üzletember, aki Londonban éli átlagos, unalmas, idilli életét, épp a sikeres karrier és egy gyönyörű nővel esedékes házasság felé tart, amikor megtörténik a csoda. Egy fontos üzleti vacsorára menet a semmiből pottyan elébük egy koldusnak látszó fiatal lány, aki Lady Ajtóként mutatkozik be neki, és láthatóan nagy bajban van. Richard a lány segítségére siet, de emiatt az egész élete fenekestül felfordul. Elveszíti szerelmét, állását, az egész életét, mintha soha nem is létezett volna. A mindenki által ismert Fenti Londonból a baljós és sötét Lenti Londonba, az elveszett idők, helyek és emberek kifordított, abszurd világába kerül.

Útitársai sem éppen szokványosak: a nemesi származású Ajtó szülei gyilkosát keresi, de Carabas márki szokatlanabbnál szokatlanabb – és bizarrabbnál bizarrabb – szívességek behajtásával éli kétes hírű életét, míg Vadász, a lenti világ leghírhedtebb harcosa veszélyes, legendabéli szörnyekre vadászik. Együtt kelnek hát útra, hogy segítsék Ajtót küldetésében, miközben két különös alak – mister Croup és mister Vandemar – személyében minden sarkon a halál les rájuk. Nem is beszélve egy angyalról, aki a lenti világban élve tengeti mindennapjait. Richardnak nem csupán az útjukba kerülő akadályokon kell átverekednie magát, de saját józan eszével is küzd, s kétségbeesetten keresi a lehetőséget, hogy visszakapja régi életét minden unalmas kellékével és kicsinyes bosszúságával együtt. A cselekmény egy pontján aztán lehetősége nyílik rá, és boldogan él is a lehetőséggel, de a folytatás már nem a megszokott forgatókönyv szerint alakul: döntése próbára teszi őt is, az olvasót is.

Richard útja a lenti világban egy hagyományos megváltástörténet, amelynek során a puhány irodai alkalmazottból egy barátaiért és saját elveiért harcolni képes férfi válik. Önbizalom és a saját értékeinek ismerete nélkül átcsöppen egy új világba, ahol eleinte esetlenül próbál helytállni, majd egyre jobban összeszedi magát, rátalál valós énjére, s olyan ember lesz belőle, aki nem csupán a saját életét, hanem a társaiét is megmenti, kulcsszerepet vállalva ezzel küldetésükben.

Richarddal azért is egyszerű azonosulni, mert a hétköznapi életünk minden gyarlóságát, visszatetsző tutyimutyiságát felvonultatja előttünk. Sokszor felnevethetünk és el is szomorodhatunk azon, hogy mennyire közhelyes és előre lejátszott az életünk. A történet hangulata ennek megfelelően folyamatosan változik: hol komikus, hol drámai, néha pedig abszurd, mégis szórakoztató elemek határozzák meg az egyes jeleneteket, párbeszédeket.

A Sosehol egy igazi Gaiman kötet, ami szórakoztató és egyben elgondolkodtató. S mire a regény végére érünk, egyre biztosabbak lehetünk benne, hogy a fantázia tényleg nem ismer határokat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.07