442
R'n'B: Nelly Furtado - The Spirit Indestructible
Szilvási Krisztián ajánlata

nelly-furtado-the-spirit-indestructible

Az 1978-as születésű kanadai énekesnő, Nelly Furtado 2000-ben robbant be a világ zenei köztudatába Whoa, Nelly! című lemezével, amelyet szinte pontosan 3 évenként követ egy újabb korong. A 2006-os, először angol nyelvű Loose után azonban újra egy spanyol album, a Mi Plan következett, úgyhogy a fokozott várakozás érthető. A Grammy- és Latin Grammy-díjas dalszerző-előadó örökké kísérletezgető, zenéjében sokféle hangzást és kultúrát ötvöző beállítódásáról ismert, amelyet a The Spirit Indestructible-vel sem hazudtol meg.

A 2012-es album munkálatait 2009-ben kezdte meg olyan, a zenei élet széles spektrumát felölelő szakemberekkel, mint például a hip-hop dalszerző-producer Salaam Remi (Amy Winehouse, The Fugees), a pop műfajában elismert Rodney Jerkins (Michael Jackson, Beyoncé, Lady Gaga), a veterán metál producer Bob Rock (Metallica), a holland DJ és producer Tiesto, vagy éppen a jamaicai reggae producer De Genius. Furtado mindegyik dalban közreműködött társszerzőként.

"Az új dalokat akkor kezdtem el írni, amikor a Mi Plan megjelent - mondta el Nelly Furtado. - Volt szabad energiám, teljesen felfrissülve éreztem magam, és készen álltam, hogy újra angol nyelven alkossak. Ez az album az ifjúságról, a pozitív energiákról és a lélek hajthatatlanságáról szól.” Az eklektikus, hip-hop, R&B, dance, rock és drum & bass elemeket felvonultató The Spirit Indestructible hasonló a debütáló Whoa, Nelly!-hez a 2003-as Folklore romantikájával, a Loose drámaiságával és a Mi Plan szenvedélyességével. Furtado azokról a hatásokról, amelyek afrikai, kenyai látogatása alkalmával érték, s amelyekből nagyrészt az új album is létrejött, így beszélt: "Első alkalommal igazi örömöt, közösségi örömöt éreztem. Afrikában valódi élményként ért, ahogyan az emberek fogadtak és ünnepeltek engem és egymást. Megerősítette hitemet az emberiségben, s emlékeztetett arra, valójában ki is vagyok. Ezért is lett a lemez ennyire gyermekien naiv hatású.

A The Spirit Indestructible 12 dalt tartalmaz, míg a deluxe kiadásra további 6 szám került fel, amelyeken Nelly Fraser T. Smith-szel (Adele), a producer és Passin Pit-énekes Mike Angelakos-szal, valamint a Kenyai Fiúkórussal dolgozott együtt. Summa summárum: a lélek elpusztíthatatlansága Nelly Furtado énekhangjának tolmácsolásában egyáltalán nem okoz csalódást, sőt!

Tracklist:
01. Spirit Indestructible
02. Big Hoops (Bigger the Better)
03. High Life (feat. Ace Primo)
04. Parking Lot
05. Something (feat. Nas)
06. Bucket List
07. The Most Beautiful Thing (feat. Sara Tavares)
08. Waiting For the Night
09. Miracles
10. Circles
11. Enemy
12. Believers

Megtekintés az Online Katalógusban

2020.04.03