401
Bíró Eszter: Állati zenés ABC
Máté Zsófia ajánlata

biro-eszter-allati-zenes-abc

Bíró Eszter színésznő, énekesnő elsősorban a betűkkel ismerkedő óvodás és kisiskolás gyerekeknek és családoknak készített kétrészes képeskönyvet és CD lemezt Állati zenés ABC címmel. A közönség körében aratott nagy sikert mutatja, hogy 2015-ben az Alexandra Kiadó gondozásában újra megjelent a két kötet, ábécés poszterrel. A két CD-n összesen 46 dal hallható, az egy-egy betűt megéneklő dalok kiegészülnek két, az ábécé egészéről szóló dallal.

Az énekesnőnek saját gyermekei adták az ihletet ahhoz, hogy az ábécé betűit dalokon keresztül tanítsa és szerettesse meg a gyerekekkel úgy, hogy mindeközben a szülők is jól szórakozzanak. Az ábécé hangjai mellett az állatokról és a helyes étkezésről is szó esik a dalokban. Ott van pl. a Q-kukac, a nagy Q betű kukaca, aki nélkül a q betű bizony fabatkát sem ér. Vagy Wobi, az űrvándor, kinek szülőföldje a Mirmón bolygó, ami a Mufurc-ködön túl található.

A szép dallamívek, kedves és humoros szövegek alakítják, formálják a gyermekek fantáziáját, értékrendjét. A dalok ritmusosak, a dallam fülbemászó, a dalok hallgatása élményt jelent, akár otthon, akár utazás közben is. A szórakoztató dalszövegek Hegyi György (Emil Rulez!) munkái, a zenéket az Artisjus-díjas, többszörös platina- és aranylemezes Födő Sándor „Fodo” szerezte, aki Halász Judit lemezeinek egyik zeneszerzője. A kötetet Bakos Barbara rajzolta tele fantáziadús figurákkal. Az igényesség jegyében sok stílust és hangszert ismerhetnek meg a hallgatók művészek tolmácsolásában: Presser Gábor, Lovas András és Gálvölgyi János. A lemezeken Födő Sándor és Hámori Máté mellett további művészek is szerepelnek, mint például Bódis László, Falusi Mariann, Herczku Ágnes, Novák Péter, Nikola Parov, Szirtes Edina Mókus, Lantos Zoltán hegedűművész és a Magyar Rádió Gyermekkórusa.

Az előadók a mai technika adta lehetőségek mellett (effektezés, looperezés) több hangszeren szólaltatják meg a zenei kíséretet a harmonikától, melodiontól, gitártól kezdve egészen a különböző nemzetiségű, például afrikai, arab, spanyol és latin-amerikai ütőhangszerekig. Az Állati zenés ABC 2014-ben az év gyermekalbuma lett, és elnyerte a Fonogram Magyar Zenei Díjat. 2013 őszétől több iskola első osztályában használják a könyvet a tananyag alternatív kiegészítéseként. A dalokhoz a MeseTV-vel koprodukcióban klipek is készültek, melyek a Minimax TV csatornán is láthatók.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.03.24