370
Alain de Botton: A szerelem csapásai
Kámán Dóra ajánlata

alain-de-botton-a-szerelem-csapasai

Alain de Botton A szerelem csapásai című könyvében arra vállalkozott, hogy felvázolja, mi történik a boldogan éltek, míg meg nem haltak után. A felnőtté válás útján éppen csak elinduló fiataloknak biblia, az egyén vagy társas útjukon lépkedő és eltévedő embereknek (férfiak – nők) tankönyv. Mindenki másnak egy megerősítés abban, hogy az út, amelyen haladnak, jó irányba tart-e.

Mellbevágó felismerés, hogy az összes romantikus regény tulajdonképpen hamis illúzió, ami csak álmainkban létezik. A valóság egészen más. Egyrészt nem is olyan könnyű ismerkedni. Ha mégis, akkor gyakran előfordul, hogy nem olyannak mutatja magát a másik, amilyen igazából. És ha mégis, jönnek azok a fránya rossz szokások, melyeket képtelenség 10 percnél tovább kibírni. Kezdetben a rózsaszín ködön keresztül még csak-csak normálisnak tűnnek, de 3-4 év után feloszlik a köd…

Mit lehet tenni, hogy egy tartós párkapcsolat túlélje önmagát? A regény pontosan erre keresi a válaszokat, és próbál rávilágítani, hogy te magad, mi magunk együtt tehetjük a legtöbbet ebben a helyzetben.

Rabih és Kirsten, egy házaspár megismerkedését, életének buktatóit, fájó felébredéseit, csalódásait kíséri végig a történet. A szerző szerint a lánykérés a szakadékba ugrás, a házasságkötés pedig a fellángolás csúcspontja. Nyíltan beszél arról, hogy milyen téveszméket képes ébreszteni az áldozatokban a romantika, hová vezethet az, hogy mit és miért látunk bele indokolatlanul a másik emberbe. Miért nem kérdezik meg a barátok: és hogy vagytok a házasságotokban? Talán azért, mert tele van buktatóval. Sokkal több megértésre, nyíltságra és befogadásra van szükség, mint egy kapcsolat kezdetén, a megismerkedés elején. Egy kapcsolat megtartása nem egyszerű egyetlen ember számára sem, tele van nehézségekkel. A tartós együttélés során hullámvasúton ülünk, egyik pillanatban szárnyalunk, a másikban pedig mélyen egy gödörben kapálózunk. Bármelyik párnál előfordulhat, mint ahogy a regény hősei ezeket a hullámvölgyeket élik át nap mint nap. Nem mindennap felhőtlen. Meg kell érteni, hogy emögött általában félelem, tanácstalanság, rossz kedély húzódik meg. Mert az a kihívás, hogy úgy viselkedjünk a másikkal, ahogy éppen szüksége van rá. Nem személyes sértésnek kellene felfognunk, csak pillanatnyi rossz hangulatnak.

A világ változik, a házasságkötés legfőbb motivációja az egyedülléttől való félelem lett. „Az egyedüllét is káros kapkodást, illetve a potenciális házastárssal szembeni kételyek elfojtását és vegyes érzelmeket idézhet elő bennünk. Egy tetszőleges kapcsolat sikerességét nem csak az alapján kellene megítélni, hogy mennyire boldog egy pár együtt, hanem hogy külön-külön mennyire félnek egyedül lenni.

Ha igazán sikeres és tartós párkapcsolatra vágyunk, először önmagunkat kell tisztán látni, és aztán elfogadni társunk gyengeségeit. Enélkül nem megy. Erről szól ez a könyv. Ajánlom mindenkinek, akinek segítségre lenne szüksége, de annak is, aki csak megerősíteni szeretné önmagát.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.03.24