456
Dr. ifj. Sarkady Sándor: Légi események Sopron Vármegyében
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

dr-ifj-sarkady-sandor-legi-esemenyek-sopron-varmegyeben

A Soproni Egyetemi Kiadó gondozásában 2019-ben jelent meg ifj. Sarkady Sándor legújabb könyve, aki korábban már két kötetben is foglalkozott ezzel a témával. A bombázások 75. évfordulójára kiadott, 240 oldalas monográfia első része a vármegyében történt légi események áldozatainak állít emléket, a nagyobbik része pedig Sopront ért amerikai légitámadásokkal foglalkozik.

A szerző a több évtizedre visszanyúló kutatásait még tovább bővítette, így az archív családi felvételeket, a Pentagon és az Alabamai Katonai Kutatóintézet forrásait is beépítette a munkájába. A korlátozott számú dokumentum, a levéltári iratok és a sajtóhírek összevetésével próbál minél teljesebb képet adni az 1944-ben Sopron vármegyét érintő történésekről. Kitér a géplezuhanásokra, az amerikai, angol, német vagy magyar gépekre vonatkozóan is. A vármegye légterében zajló légi csaták során több esetben ugrottak vagy zuhantak ki ejtőernyősök is. A kötet végén táblázatba rendezve találjuk meg az amerikai és angol repülőgépek és személyzetük adatait, valamint a vármegyei légtérben történt 1944-45-ös, dokumentálható eseményeket. Földrajzi és személynévmutató segíti a tájékozódást.

75 évvel ezelőtt, 1944. december 6-án szörnyű bombatámadás érte Sopron városát, amelyet több is követett. Fő célpont a vasút volt, ám a bombák a város más pontjaira is hullottak, és elpusztították az Alsó és a Felső Lővereket is. A kár felbecsülhetetlen volt, Sopron „sebeit” több tucat korabeli fényképpel illusztrálja a szerző. Egy 1946-os polgármesteri jelentés szerint a várost összesen 9 légitámadás érte, a háborús cselekmények következtében 2200 fő vesztette életét.

Ifj. Sarkady Sándor könyvét emlékeztetőnek szánta, mert az utókor könnyen felejt, írja az epilógusban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.03.03