350
Philip Kerr: Sápadt gonosztevő
Polczer Adél ajánlata

philip-kerr-sapadt-gonosztevo

Akik már olvasták a skót Philip Kerr Halálos március című könyvét, és tetszett nekik, örülhetnek, hisz végre megjelent magyarul a folytatás. Újra találkozhatunk Bernie Günther magánnyomozóval, kalandjaival az 1930-as évek Németországában. A krimi erőssége most is a történelmi háttér, ami jelen sztorinkban az 1938-as év feszültségekkel teli Európája, pontosabban a német főváros, Berlin.

A müncheni egyezmény aláírása előtt járunk, a nácik teljesen berendezkedtek, megkezdődött a háborús felkészülés. Főhősünk magánnyomozó irodája virágzik, sok az eltűnt személy, akik után nyomozást kell folytatnia, s hogy győzze a munkát, felfogadja régi megbízható rendőrtársát. Történetünk elején egy gazdag özvegytől kap zsarolási ügyben megbízást, melynek köszönhetően belecsöppenünk a korabeli német orvoslás, pszichoterápia világába. Ez a szál keveredik aztán össze egy visszautasíthatatlan nyomozás részleteivel, melyben Bernie Günther újra a hivatásos rendőrök között találja magát. Maga Reinhard Heydrich, a Harmadik Birodalom biztonságáért felelős SS-tábornok a megbízó, fiatal szőke német lányokat gyilkolnak meg brutálisan a német fővárosban. A sorozatgyilkosság felderítésében főhősünknek együtt kell működnie Arthur Nebe-vel, a Kripo, a német bűnügyi rendőrség akkori vezetőjével, sőt Heinrich L. Himmler, SS-vezető, a náci Németország egyik legbefolyásosabb embere is belekeveredik a kusza gyilkossági ügybe. Bernie Günther nyomozónak ügyesen kell lavíroznia a náci csúcsszervek hatalmi csatározásai között úgy, hogy közben eredményt is fel tudjon mutatni a rábízott gyilkossági ügyben.

Az új Kerr-regény megint csak attól értékes, hogy valós történelmi személyek, valós történelmi háttér adja az alapját, fikció keveredik a valós megtörtént eseményekkel. A főhős nyomozónkat sosem hagyja cserben iróniája; a fekete humor, amivel szemléli saját korát, teszi még élvezetesebbé a bűnügyi regényt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.03.03