414
Filmzene: Michael Nyman - The Piano
Juhászné Lukács Mária ajánlata

michael-nyman-the-piano

2020 márciusában tölti be 75. évét az angol fővárosban született Michael Nyman, akinek nem Hollywoodban, sokkal inkább a művészfilmek mezsgyéjén mozog filmzenei ténykedése. Alan Bush-tól tanult zongorázni a Királyi Zeneakadémián, zeneelméletet pedig a King’s College-ben hallgatott Thurston Dart-tól. A komoly felkészítés ellenére már húszéves korában felhagyott a zeneszerzéssel, mivel úgy érezte, hogy az akkori modern utak a semmibe vezetnek.

Egyik új zeneélménye során azonban rátalált egy olyan modern irányzatra, amely elnyerte tetszését. Cornelius Carde The Great Digest lemeze kapcsán használta először egy zenével kapcsolatban a minimalista jelzőt, majd e köré építve kidolgozta a stílus szabályait. Így megújulva a zeneszerzéshez is visszatért. Philip Glass, Steve Reich mellett a mai minimalista kortárs zeneszerzők legnagyobbika.

Művei a film ismerete nélkül, önmagukban is élvezhető darabok, de talán a legismertebb Nyman mű, a Zongoralecke című, Jane Campion által rendezett Oscar-díjas film zenéje, melyet Golden Globe-díjra jelöltek 1994-ben. Történet egy zongoráról, egy néma nőről és egy kínokkal teli szerelemről egy gyönyörű, de mégis vad világban. A zene teljesen visszaadja azt a legtöbbször szomorú, szívbemarkoló, nyomasztó, máshol szenvedéllyel teli érzést, melyet a film nézése közben érzünk. A lemezen többször visszatérő, ismert zenei motívum az egyik legismertebb és legszebb zeneszám a filmzenék között – The Heart Asks Pleasure First.

Tracklist:
01. To The Edge Of The Earth
02. Big My Secret
03. A Wild And Distant Shore
04. The Heart Asks Pleasure First
05. Here To There
06. The Promise
07. A Bed Of Ferns
08. The Fling
09. The Scent Of Love
10. Deep Into The Forest
11. The Mood That Passes Through You
12. Lost and Foun
13. The Embrace
14. Little Impulse
15. The Sacrifice
16. I Clipped Your Wing
17. The Wounded
18. All Imperfect Things
19. Dreams Of A Journey
20. The Heart Asks Pleasure First / The Promise (Edit)


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.28