448
Virág Zsolt (szerk.): Pannonhalmi Bencés Főapátság Apátsági Major Látogatóközpont
Antaliné Hujter Szilvia ajánlata

virag-zsolt-pannonhalmi-bences-foapatsag-apatsagi-major-latogatokozpont

A Pannonhalmi Apátsági Major Látogatóközpont egy projektnek köszönhetően 2014-ben készült el. A projekt gazdája a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság volt. A 18. században emelt, barokk apátsági major nemrég egy funkció nélküli, omladozó épületként szerénykedett Pannonhalma város központi terén, melyben mára egy a jövő igényeinek megfelelő kulturális turisztikai látogatóközpontot hoztak létre. Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát az előszóban úgy fogalmaz: „egy a 21. század lehetőségei között, a majdnem semmiből újjáálmodott létesítmény”.

A pannonhalmi Várkastély kiadó által 2014-ben megjelentetett, Virág Zsolt által szerkesztett kötet a gazdag történeti hátteret és a megújult jelenkori környezetet egyszerre mutatja be. Az Apátságtörténet – kiállításvezető – érdekességek alcím is jelzi, hogy tanulmánykötet a témák széles körét öleli fel. Várszegi Asztrik főapát írása a bencés lelkiséggel foglalkozik, majd a főapátság történeti kronológiája következik. Dénesi Tamástól a pannonhalmi évezredes szőlő- és borkultúráról olvashatunk, valamint az uradalmi gazdálkodásról az 1650 és 1848 közti időszakban. Boros Zoltán levéltáros a pannonhalmi Főapátság gazdálkodását vizsgálta 1848-tól 1950-ig. Takács Imre a Főapátság műgyűjteményeit és középkori kőtárát, Dejcsics Konrád a Főapátság könyvtárát, Dénesi Tamás a monostor levéltárát mutatja be. Szilágyi Klára a Főapátság három eltérő jellegű kertjének történetét foglalja össze röviden. Fehérvári Jákó OSB tanulmányából megtudhatjuk, hogy a felújított pannonhalmi bazilika jelenlegi látványával hogyan szolgálja a bencés közösséget. Czigány Tamás Kortárs építészet Pannonhalmán című írása már a jelent mutatja be. Hortobágyi T. Cirill OSB a monostori élet vidám pillanatait eleveníti fel Legendák, anekdoták, humor címmel, mindezt ritka, régi fotók kíséretében.

Rendkívül gazdagon illusztrált a kötet egésze, Az apátság és major a múltban és jelenben című fejezetben néha 100 év különbséggel készült fotókon láthatjuk ugyanazokat az objektumokat, részleteket egymás mellett.

A kötetet irodalom- és forrásjegyzék, névmutató, képjegyzék, angol és német nyelvű összefoglaló zárja.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.18