537
Sara Pennypacker: Pax
Dákainé Szenczi Ilona ajánlata

sara-pennypacker-pax

Pax és Peter, róka és ember történetét, útkeresését mutatja Sara Pennypacker könyve. Peter kicsi korától neveli Paxot, akit az erdőben talált elárvulva. Elválaszthatatlanok voltak ők ketten, a fiú el nem tudta képzelni, hogy volna ok, amiért ő elhagyná hű társát, Paxot. A fiú édesapjával él, édesanyját korán elveszítette. Halálát egyikük sem tudta igazán feldolgozni. Peternek segített ebben Pax, de édesapja folyton haragos, dühös és szomorú volt.

Ám mindannyiuk életét megváltoztatja a közeledő háború. Peter édesapja bevonul a hadseregbe, ezért fiát a háromszáz mérföldnyire élő nagyapjához küldi. De előtte Peternek szabadon kell engednie Paxot, mert az apja nem engedi, hogy magával vigye. Peter és Pax évek óta barátok, óvják, védik, szeretik egymást. Peter hatalmas szívfájdalommal és értetlenséggel tesz eleget apja kényszerítésének, és kiteszi Paxot az erdőben. Már akkor érezte, hogy megszakad a szíve, de igazán csak a nagyapjánál döbbent rá, hogy mit tett, és hogy képtelen Pax nélkül élni. A kis róka sem érti, mi történt, hová tűnt a kis gazdája, miért hagyták ott őt egyedül.

Ettől a ponttól kezdve a történet két szálon fut. A főszereplők felváltva szólalnak meg, mesélik el a velük történteket, az útkeresésüket, gondolataikat, érzéseiket. Peter, miután rájön, mekkora hibát követett el, elszökik nagyapjától, és visszaindul megkeresni barátját. Hajtja előre a hű társa iránti szeretet és ragaszkodás. Pax sem érez másként, rendületlenül őrzi a helyet, ahol kirakták őt, Peter biztosan ide fog visszatérni érte. Közben mindketten változnak, fejlődnek, a váratlan találkozások és viszontagságok megedzik őket.

Petert lábtörése akadályozza a továbbhaladásban, ekkor találkozik az erdőben magányosan élő asszonnyal, Volával. Fura teremtés ő, szándékosan elvonult a világ elől, és remeteként él kis házikójában az erdő közepén, mert a háború tragédiája őt sem kímélte. Ért a növényekhez, a törött lábakhoz, és szabadidejében csodálatos marionett figurákat alkot. A fiúnak szüksége van Vola segítségére, hogy mielőbb folytathassa útját, és közben kiderül, hogy Volának is Peterre. Peter elveszítette édesanyját, és nem tetszik neki, ahogyan megváltozott, nem tetszik, hogy sok mindenben az édesapjára hasonlít, dühében, haragos kitöréseiben a saját apját véli felfedezni magában, ezt pedig nem szeretné. Rendbe kell jönnie önmagával, így miközben a rókáját keresi, önmagát is keresi, ki ő, milyen ember valójában, mit várhat az életétől.

Pax sokáig vár kis gazdájára, ám hiába. Előbb-utóbb el kell mozdulnia őrhelyéről, szüksége van vízre és élelemre, hiszen napok óta nem evett. A fiú jogosan aggódott érte: a korán árván maradt rókát évek óta Peter táplálta, még soha életében nem vadászott. Próbálkozásai során találkozik a rókatestvérekkel, a kócos szőrű Borzassal és a vékony, játékos Cingárral. Félve közeledtek Paxhoz, hiszen emberszagot árasztott. Az emberek pedig rengeteg szenvedést okoznak a rókáknak Borzas elmondása szerint. Pax akkor ébred rá, hogy nem minden ember olyan, mint Peter, amikor az egyik tisztáson táborozó katonákat figyeli. Pax ennek ellenére még mindig várja Petert, de a rókatestvérekhez is egyre közelebb kerül. Közben mi is egyre jobban megismerjük a rókák életét. Az írónő a bemutatásuk során ügyel arra, hogy mozdulataik, „beszélgetéseik”, testtartásuk, faroklengetéseik élethűek és pontosak legyenek.

A főhős egy róka és egy ember, külön világ, mégis sok közös van bennük. Anya nélkül nőnek fel, keresik útjukat, önmagukat és egymást. De vajon milyen lesz a találkozásuk? Merre halad tovább az életük? Megindító történet hűségről, szeretetről, barátságról, kitartásról és arról, hogyan találjuk meg helyünket a világban. 12 éves kortól ajánljuk.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.04