511
Catherine Ryan Hyde: A jövő kezdete
Gősy Gáborné ajánlata

catherine-ryan-hyde-a-jovo-kezdete

„Gondolkodjatok egy olyan ötleten, ami megváltoztathatja a világot, és valósítsátok meg!” Ennek a szorgalmi feladatnak az volt a célja, hogy a gyerekek megtanuljanak világméretekben gondolkodni – mondta a kaliforniai kisváros igazgatónőjének Reuben St. Clair, a feladatot adó tanár. Tizenegy éves tanítványa, Trevor McKinney kigondolta az „add tovább” módszert, amelynek során három, valamiben hiányt szenvedő emberen kell segíteni annak, aki maga is kapott ilyen önzetlen segítséget.

A segítségnyújtás pedig előbb-utóbb elérhet minden rászorulóhoz a világon. Trevor írta a naplójában: „Nem muszáj valami nagyra gondolni. De ezt senki sem érti. Hogy mennyire nagyszabású, amit teszel, attól függ, kiért csinálod.”

Szép az elképzelés, amelynek megvalósításába azonban a nem éppen tökéletes emberi természet lépten-nyomon beavatkozott. Bár a fiú sok energiát fektetett elképzelése megvalósításába, fáradozása nem mindig járt sikerrel. Ez azonban nem vont le semmit erőfeszítései értékéből. Nem tehetett róla, hogy az öregek meghalnak, a drogosok visszaesnek, és a magányt sem könnyű meggyógyítani… „Olyan ez, mint egy lánclevél, csak a leveleket itt tettek helyettesítették” – mondta a mozgalomról Chris Chandler oknyomozó újságíró, aki kezdetben csak a sztorit látta a fiú ötletében. Ám Trevor az ő gondolkodását is megváltoztatta. Felismerte azt a tanulságot, hogy az ember elsősorban a szűkebb környezetében körülnézve próbáljon meg segíteni a rászorulókon.

Catherine Ryan Hyde regényéből azonos című film is készült, a könyv és a film hatására pedig „add tovább mozgalmak” indultak világszerte.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.02.04