385
Othello, a velencei mór tragédiája
Szabados Éva ajánlata

othello-a-velencei-mor-tragediaja

Az Othello William Shakespeare egyik emblematikus alkotása, melynek középpontjában a féltékenység és ármány mechanizmusa áll. A rosszindulatú Jágó önző érdekeitől és irigységétől vezérelve megmérgezi a velencei mór és rajongott felesége, Desdemona kapcsolatát. Őrült féltékenységbe kergeti a kisebbrendűséggel küszködő Othello-t, aki nem képes átlátni rajta. Shakespeare ezúttal egy fájdalmas tragédián keresztül tanít az önismeret és önuralom, valamint a tisztánlátás fontosságáról.

Orson Welles a filmtörténet egyik kiemelkedő alakja, akit mindig is ihletett Shakespeare életműve. A zseniális drámaíró több művét is filmre vitte, a Macbeth-tel debütált, s ezt csakhamar követte az Othello, melynek bemutatójakor Welles az alapmű újszerű értelmezésével keltett feltűnést. A pénzügyi nehézségek miatt három évig jórészt az ő színészi keresetéből készült az alkotás. A kisebb részt Olaszországban, nagyobb részt Marokkóban forgatott film a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon méltán nyerte el a megosztott nagydíjat.

A filmadaptáció szerepeiben Orson Welles (Othello), Micheál MacLiammóir (Iago), Suzanne Cloutier (Desdemona), Robert Coote (Roderigo), Hilton Edwards (Brabantio), Michael Laurence (Cassio), Fay Compton (Emilia) és Doris Dowling (Bianca) láthatók.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.31