387
Hadarik Rita: Glutén nélkül
Sebők Zsuzsanna ajánlata

hadarik-rita-gluten-nelkul

Manapság egyre „divatosabb” kifejezéseket hallhatunk arról, hogy kinek milyen allergiája, ételérzékenysége van. Nagy rokonsággal megáldott személyként ezekkel a problémákkal gyakran van lehetőségem testközelből is megismerkedni. Rájöttem, hogy a gluténérzékenyek vannak a legrosszabb helyzetben. Hogy miért? Mert a laktózérzékenyekkel és a cukorbetegekkel ellentétben az ő bajukra nincsen gyógyszer.

Csak mentes élelmiszerek révén tudnak felülkerekedni betegségükön, amit aktívan nem is érzékelnek, de a testük folyamatosan küldi a vészjelzéseket.

Étrendünk egyik legáltalánosabb összetevője a búzaliszt, amely fogyasztását sajnos nem tudjuk kikerülni. Mióta az egyik rokonomnál gluténérzékenységet diagnosztizáltak, jobban elkezdtünk figyelni a különböző ételek összetételére. Bizony-bizony rájöttünk, ha a legáltalánosabb élelmiszerek is rombolják az immunrendszert, akkor a lehetőségek igencsak korlátozottak.

Az illető édesanyja úgy döntött, hogy akkor a hagyományos gabonaliszt helyett áttérnek a rizs-, illetve a kukoricalisztre, de az első próbálkozások sajnos nem vezettek eredményre, sőt, mivel az élelmiszereken nem volt felhasználási javaslat, csak a lényeg, hogy gluténmentes liszttermék.

Hadarik Rita gasztroblogger könyve részletesen leírja, hogy a gluténérzékenyeknek milyen alfajai vannak, és ki miért étkezik gluténmentesen. Tételesen közli, mit kell száműzni ennek érdekében a konyhánkból.

Ha átvergődtük magunkat a gluténmentes életmód parancsolatain és jó tanácsain, elénk kerülnek a receptek, melyeknek nem a búzaliszt a fő alapanyaguk. Rengeteg olyan receptet tartalmaz a könyv, melyekről le kellene mondaniuk a gluténérzékenyeknek, ha hagyományosan készítenék el őket.

Ez a könyv azonban nemcsak a gluténérzékenyeknek szól, hanem azoknak is, akik a gluténmentes diétával akarják száműzni a szénhidrátot az életükből. Érdemes kipróbálni őket.


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.28