461
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Berente Erika ajánlata

polcz-alaine-asszony-a-fronton

A hangfelvétel alapjául szolgáló mű 1991-ben jelent meg először, és azonnal bombasiker lett. Az addig a pszichológusként és a hospice mozgalom meghonosítójaként szakmai körökben ismert szerző egy csapásra széles körben népszerű lett. Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvével zsilipet nyitott fel. Előtte még senki sem írta le ennyire nyíltan a magyar lakosság második világháború idején elszenvedett megpróbáltatásait.

Szerzőnk önéletrajzi írásában számot ad arról, hogy mit élt át 19 évesen, friss asszonyként, családjától elszakítva a háború poklában. A csákvári kastélyban, az ide-oda hullámzó frontvonalon nővérként szolgált. Hol a német katonák, hol az orosz bakák kénye-kedvére kiszolgáltatva hónapokon át. Ott a pokol bugyraiban is fel-felcsillant azonban az emberség szikrája, átsegítve őt a megpróbáltatásokon. A testi -lelki meggyötretés után sikeresen talpra állt. Elvált hűtlen férjétől, tanult, majd új társat talált, pszichológusként erőt adott a krónikus beteg gyermekeknek és családjuknak.

A könyvet olvasni és hallgatni sem könnyű, de érdemes. A hangfelvételen egy igaz ember szól hozzánk, aki az átéltek ellenére – vagy éppen ezért – derűt sugároz, és rendíthetetlenül hisz az emberi jóságban és az élet szépségében. A művet 2009-ben beválogatták a 303 magyar regény, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz című könyvajánló kötetbe.

Előadja: Polcz Alaine
Teljes játékidő: 181 perc
Formátum: 3 audio CD 


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.24