513
Rendezvény beszámoló: Rossz versek és 14 el nem beszélt történet
Zene, beszélgetés és felolvasás a Kisfaludy Könyvtárban

Január 21-én a Rendezvényteremben vendégeket fogadott a könyvtár: a Rossz versek című film alkotóit. Reisz Gábort, egy személyben a filmrendezőjét, főszereplőjét és forgatókönyvíróját, Szendrey Nagy Olivért zenészt és Valuska László újságírót. Reisz Gábor 2014-ben a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmmel tűnt ki 2014-ben a Torinói Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyv díjat, míg a szófiai nemzetközi Filmszemlén a legjobb rendezőnek járó díjat nyerte el.
Reisz Gábor arról beszélt, hogyan vállalta el a bemutatott film főszerepét. Testnevelési Egyetemre járt és közben érezte, hogy számára más az út. Így lett- szülei aggodalmai ellenére az Eötvös Lóránd Tudományegyetem filmművészeti szakának hallgatója.  Elbeszélése révén megismerkedtünk azokkal a tanárokkal, akik hatással lehettek rá: Zsolti bácsi, aki a Testnevelési Egyetemre felkészítette, és az esztétika tanárnője, aki a művészetek iránti fogékonyságát fejlesztette.
A beszélgetés során a filmalkotás buktatói is sora kerültek: míg a papír tervezéskor mindent elbír, az anyagi kondíciók behatárolják a lehetőségeket. Barátnője gyakran vezette vissza őt a realitások világába, de a takarékosságból bevezetett módosítások nem jelentettek számára szakmai megalkuvást.
Az est folyamán -a beszélgetést oldandó- számos dalt hallhattunk, melyek az alkotók közérzetét hűen tükrözték.

Csiszár Antal