449
Automata
Óbert Klára ajánlata

automata

A nem is oly távoli jövőben a ma ismert emberiségnek csupán 0,3%-a fog fennmaradni. A csekély számú népességet több millió primitív emberszabású beszélő robot szolgálja majd ki, épít számukra a fokozódó napkitörések pusztító hatásától és az egymást érő radioaktív sivatagoktól védett városokat, valamint mechanikus felhőket. Ezeknek a robotoknak mindössze kettő protokollt kellene betartaniuk.

A film a főszereplőről, Jacq Vaucan-ről szól, aki egész idő alatt nem képes felfogni, hogy a robotok erre nem hajlandóak. Ezt a főszereplőt játssza Antonio Banderas. Nagyon családcentrikus, nagyon „mélyengő”, nagyon kopasz. Meglehetősen következetlen karakter, folytonos ellentmondásban önmagával.

Ebben a posztapokaliptikus világban rajta és rokonain kívül minden egyes ember végtelenül gonosz és megátalkodott, egymást öldöklik, pedig csoda, hogy egyáltalán létezik az emberi faj. Jacq-en kívül a környezete sincs teljesen tisztában önmagával: mindenki hajléktalan, nélkülözve él, eleve az alapvető létszükségletek kielégítése is kérdéses. Mindezen problémák és a technológiai visszaesés ellenére képesek majdnem intelligens robotokat tömegesen gyártani. A Gabe Ibáñez rendezte 2015-ös filmet hat kategóriában jelölték díjra. Robot, Asimov és antiutópia fanoknak ajánlott!


Megtekintés az Online Katalógusban

2020.01.03